Ενέργεια

ΕΚΤ: Έρχονται περιορισμοί για τα ενεργειακά παράγωγα τρισ ευρώ - Η χρεοκοπία της Uniper στο μικροσκόπιο

ΕΚΤ: Έρχονται περιορισμοί για τα ενεργειακά παράγωγα τρισ ευρώ - Η χρεοκοπία της Uniper στο μικροσκόπιο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες ανησυχούν επίσης και κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο αυτή την εβδομάδα που προτείνει την επέκταση των σκληρών κανόνων που εφαρμόζονται στις τράπεζες σε εταιρείες ενέργειας που εμπορεύονται παράγωγα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τη χρήση παραγώγων από εταιρείες ενέργειας και τα τεράστια στοιχήματα στις μελλοντικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, για να δει εάν μια τέτοια δραστηριότητα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα,σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου η έρευνα προκλήθηκε από τη διάσωση από τη Γερμανία του κορυφαίου εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, η οποία όπως και άλλες ενεργειακές εταιρείες αντιστάθμισε τα ανοίγματά της με παράγωγα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ την αξία της ενέργειας που πούλησε.

Η κίνηση της ΕΚΤ είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη για να προσδιορίσει εάν η χρήση παραγώγων από εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά ευρύτερη οικονομική απειλή και τις σε μεγάλο βαθμό άναρχες συναλλαγές, που ανέρχονται συνολικά σε τρισεκατομμύρια ευρώ.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχικά ανησυχούσαν ότι οι ενεργειακές εταιρείες ενεργούσαν ως de facto traders αλλά χωρίς τη ρυθμιστική εποπτεία που εφαρμόζεται στις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρούν αποθέματα μετρητών έναντι πιθανών ζημιών.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα ευρύτερο ερώτημα για τους αξιωματούχους: θα μπορούσε η χρήση τέτοιων πολύπλοκων μέσων από τις εταιρείες ενέργειας να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα;
Έτσι, η ΕΚΤ έχει διευρύνει τον έλεγχο της για να εξετάσει πιθανές επιπτώσεις ντόμινο, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που εποπτεύει.

Η Uniper

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν τη χρήση παραγώγων από την Uniper, και αν αυτό επιδείνωσε τα προβλήματά της όταν η Μόσχα διέκοψε το αέριο που προμήθευε η Γερμανία μέσω της εταιρείας ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Uniper αποκάλυψε ζημία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, τη μεγαλύτερη στη γερμανική εταιρική ιστορία.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη φέτος, ορισμένοι traders και τράπεζες άσκησαν πιέσεις στην ΕΚΤ για να βοηθήσουν τους χρηματιστές και τα γραφεία συμψηφισμού, καθώς αντιμετώπιζαν μια κρίση ρευστότητας που η Equinor, ο κορυφαίος trader φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπολόγισε σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες, είπε ότι δεν θα κάνει το ίδιο για τις εταιρείες ενέργειας.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, έμμεσα, να παραμείνουν αγκιστρωμένες καθώς λειτουργούν ως δανειστές έσχατης ανάγκης, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χορηγήσουν πιστώσεις σε τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα δάνειζαν σε εταιρείες ενέργειας για να καλύψουν συναλλαγές.

Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στις συναλλαγές παραγώγων από εταιρείες ενέργειας ελέγχονται εδώ και καιρό και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια εταιρεία δεν είχε υποβάλει αίτηση για τη σχετική οικονομική άδεια παραβιάζει το νόμο.

"Οι εταιρείες ενέργειας θέτουν συγκεκριμένους κινδύνους όχι μόνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Συχνά έχουν επίσης συστημική σημασία για την οικονομία στο σύνολό της", δήλωσε εκπρόσωπος της BaFin.
«Βρισκόμαστε επομένως σε διάλογο με τις εποπτικές αρχές ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους κινδύνους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες ανησυχούν επίσης και κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο αυτή την εβδομάδα που προτείνει την επέκταση των σκληρών κανόνων που εφαρμόζονται στις τράπεζες σε εταιρείες ενέργειας που εμπορεύονται παράγωγα.

Στο έγγραφο που είδε το Reuters, λένε ότι η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων θα αποτρέψει "την εξάπλωση των κινδύνων από την πραγματική οικονομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα".

Πάνω από 10 δισ οι ζημιές της Uniper


Οι ενεργειακές εταιρείες είναι γνωστές για την αγορά και την πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντί για εμπορία παραγώγων, όπως μια επιλογή αγοράς ή πώλησης φυσικού αερίου σε σταθερή τιμή στο μέλλον.

Λένε ότι τα παράγωγα είναι κυρίως για να αντισταθμίσουν ή να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις των τιμών. Εάν η τιμή της αγοράς υπολείπεται πολύ ή υπερβαίνει μια τιμή επιλογής, το κόστος διατήρησης αυτής της συναλλαγής μπορεί να αυξηθεί τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές.

Για να διασφαλιστεί ότι οι συμφωνίες δεν εκτροχιάζονται από τις κινήσεις των τιμών, οι traders καταθέτουν ασφάλεια, συχνά σε μετρητά, με τη διαδικασία των εκκαθαριστών να επεξεργάζονται τις συμφωνίες. Με τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, οι απαιτήσεις για τέτοιες «κλήσεις περιθωρίου» εκτοξεύτηκαν.

Εκπρόσωπος της Uniper είπε ότι τα προβλήματά της προέκυψαν από την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία καθόρισε το κόστος της διάσωσής της.

Η εταιρεία είπε ότι είχε κάνει μια σειρά απομειώσεων και προσαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα παράγωγα και ζημίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται για αντιστάθμιση.

Η Uniper είπε ότι υπήρξε επίπτωση 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κέρδη από τα «εναπομένοντα παράγωγα».

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εν τω μεταξύ, είπε ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν παρείχαν αρκετές πληροφορίες για τα παράγωγά τους.
«Παλεύουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τι συνδέεται με επιχειρησιακές δραστηριότητες και τι συνδέεται με κερδοσκοπικές συναλλαγές», δήλωσε στο Reuters ο Knut Slatten, αναλυτής πιστώσεων, σε σχόλια για εταιρείες σε όλο τον κλάδο.
Σε μια πρόσφατη έκθεση για τα παράγωγα, η Moody's ασχολήθηκε με την περίπτωση της Uniper αλλά επέκρινε επίσης τη RWE και την E.ON
"Σπάνια βρίσκεις πληροφορίες για αντισυμβαλλομένους. Δεν μπορείς πραγματικά να βρεις πολλές πληροφορίες για το πόσο διαρκούν αυτές οι αντισταθμίσεις", είπε ο Slatten.

Η E.ON είπε ότι ήταν διαφανές. Η RWE είπε ότι η αξιολόγησή της με τον Moody's ήταν σταθερή και ότι βρισκόταν σε επαφή για τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ουκρανία, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες για την αντιστάθμισή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης