Ενέργεια

Eπιστολή Von der Leyen για νομοθέτηση προσωρινού πλαφόν πριν τις 24 Νοεμβρίου

Eπιστολή  Von der Leyen για νομοθέτηση προσωρινού πλαφόν πριν τις 24 Νοεμβρίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν «μηχανισμό διόρθωσης» της τιμής του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Νομοθετική πρόταση δεσμεύθηκε να καταθέσει η Κομισιόν πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή επιστολή της τσεχικής προεδρίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Kathimerini.gr

Όπως έγραφε, το Worldenergynews.gr από χθες 10/11 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν «μηχανισμό διόρθωσης» της τιμής του φυσικού αερίου στα 27 κράτη της ΕΕ την Παρασκευή 11/11, ένα μέτρο που στοχεύει στη χαλάρωση των αυξήσεων των τιμών αλλά όχι στο σταθερό ανώτατο όριο που επιδιώκουν πολλές χώρες, σύμφωνα με πηγές και έγγραφα που είδε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, με πολλές χώρες μέλη να ζητούν διάφορες εκδοχές ενός τέτοιου μέτρου για τη μείωση των τιμών εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης που οδηγεί σε πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο.

«Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο στη διάθεσή μας πριν από τον χειμώνα του 2023 για να γεμίσουμε τις αποθήκες», τονίζεται στην επιστολή. «Αυτό προϋποθέτει να προσεγγίσουμε τις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο υπό την κοινή ενεργειακή πλατφόρμα μας για τον συμψηφισμό της ζήτησης και τις κοινές αγορές, καθώς θα διατηρούμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και θα σταθεροποιούμε τις αγορές και τις τιμές», σημειώνεται επίσης στην κοινή επιστολή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το κείμενο αναφέρει ότι η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της για διαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Αλγερία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν είπε στις χώρες της ΕΕ ότι ένα «συνολικό σκληρό» ανώτατο όριο στο TTF, την κύρια αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης που χρησιμοποιείται ως τιμή αναφοράς, θα αποτύχει να μειώσει τις τιμές, ενώ θα εγκυμονούσε νομικούς κινδύνους σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή - σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με 27 εθνικούς απεσταλμένους που θα ξεκινήσει στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή - θα σκιαγραφήσει τη σκέψη γύρω από έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», που θα ισοδυναμούσε με «διάδρομο τιμών» στο TTF.

«Δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού βάζοντας μια σταθερή τιμή κάτω από την αγορά, καθώς βρισκόμαστε σε παγκόσμιο ανταγωνισμό για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)», είπε ο αξιωματούχος.
«Δημιουργούμε έναν διάδρομο για το ποιες θα ήταν οι τιμές, ελπίζουμε να μειωθεί η αστάθεια», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης