Ενέργεια

Μανιάτης στον ΣΚΑΪ: Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου

Μανιάτης στον ΣΚΑΪ: Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι για το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα προκύψει πλήρης εικόνα σε λιγότερο από έναν χρόνο

«Βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο στο να αρχίσει να έχει νόημα η συζήτηση, όχι μόνο για ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και για έναν νέο ρόλο της χώρας ως τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» τόνισε ο πρώην υπουργός ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δυστυχώς βέβαια αυτή τη συζήτησή θα έπρεπε να την είχαμε κάνει πριν 7-8 χρόνια, αλλά ας κρατήσουμε το θετικό, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή επανεκκίνηση του προγράμματος ερευνών» προσέθεσε ο κ. Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πιο ώριμη περιοχή που μπορεί σύντομα να «δώσει» φυσικό αέριο είναι αυτή των Ιωαννίνων:

«Είναι πολύ σημαντικό κοίτασμα που το ξέρουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και υπάρχουν πού σοβαρές εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα τόνισε ότι «το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης έχει δομές όμοιες με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, όταν βλέπεις ότι έχει ανάλογες δομές, μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη».

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι για το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα προκύψει πλήρης εικόνα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει σύντομα εικόνα και για το υπερώριμο, όπως το χαρακτήρισε, κοίτασμα στο Κατάκολο.

Παράλληλα, σχολίασε ότι τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, γεγονός που έχει προκύψει από τα πρώτα σεισμικά που έγιναν το 2012, όπου όπως τόνισε «μερικές εταιρίες που παρακολουθούσαν τις έρευνες, παραμιλούσαν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης