Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Mείωσε για πέμπτη φορά τις προβλέψεις για την ζήτηση πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Mείωσε για πέμπτη φορά τις προβλέψεις για την ζήτηση πετρελαίου

Μειώνει την ανάπτυξη της ζήτησης το 2022 και το 2023 κατά 100.000 bpd

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο και περιόρισε περαιτέρω την πρόβλέψη του επόμενου έτους, επικαλούμενος αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια.

Η ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή 2,6%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) σε μηνιαία έκθεση, μειωμένη κατά 100.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψη.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν υψηλό πληθωρισμό, νομισματική σύσφιξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές, σύσφιξη των αγορών εργασίας και επίμονους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Αυτή η έκθεση είναι η τελευταία πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, από κοινού ως OPEC+, στις 4 Δεκεμβρίου. Ο όμιλος, ο οποίος πρόσφατα μείωσε τους στόχους παραγωγής, θα παραμείνει προσεκτικός, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ+.
Το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,24 εκατομμύρια bpd, επίσης 100.000 bpd χαμηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Παρά το γεγονός ότι σχολίασε τις αυξανόμενες προκλήσεις, ο ΟΠΕΚ άφησε σταθερές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2022 και το 2023 και είπε ότι ενώ οι κίνδυνοι δείχνουν προς τα κάτω, υπήρχαν επίσης ανοδικές δυνατότητες.
"Αυτό μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές. Κατά κύριο λόγο, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από οποιαδήποτε επίλυση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη, επιτρέποντας λιγότερο επιθετικές νομισματικές πολιτικές", ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο παρέμεινε σε πτωτική πορεία μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, διαπραγματευόμενο στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Περικοπές

Τον Οκτώβριο, με την υποχώρησε των τιμών του πετρελαίου λόγω των φόβων για ύφεση, ο όμιλος προχώρησε σε μείωση κατά 100.000 bpd στον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση από τον Νοέμβριο.

Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η τελευταία περικοπή ήταν απαραίτητη για να ανταποκριθεί στην αύξηση των επιτοκίων στη Δύση και σε μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την κοντόφθαλμη.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε στην έκθεση της Δευτέρας ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε τη συνολική ζήτηση πετρελαίου κατά 200.000 bpd και 1,1 εκατομμύρια bpd αντίστοιχα, έχοντας έλλειμμα 300.000 bpd το πρώτο τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 210.000 bpd στα 29,49 εκατομμύρια bpd, περισσότερο από τη δεσμευμένη μείωση του OPEC+, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 149.000 bpd από τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, ανέφερε στον ΟΠΕΚ μικρότερη πτώση κατά 84.000 bpd, ανεβάζοντας την παραγωγή της τον Οκτώβριο λίγο κάτω από τα 11 εκατομμύρια bpd.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης