Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Άτυπη συμφωνία για ισχυρότερο έλεγχο των τιμών του άνθρακα - Τι θα προβλέπουν οι νέοι όροι

ΕΕ: Άτυπη συμφωνία για ισχυρότερο έλεγχο των τιμών του άνθρακα - Τι θα προβλέπουν οι νέοι όροι

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ κατέληξαν σε μια άτυπη συμφωνία για έναν ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών σύμφωνα με το Montel

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ κατέληξαν σε μια άτυπη συμφωνία για έναν ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών του άνθρακα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για τη μεταρρύθμιση του EU ETS, δήλωσε την Παρασκευή ένα βασικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το Montel.

Ο αναθεωρημένος μηχανισμός του άρθρου 29α θα ενεργοποιήσει την αυτόματη αποδέσμευση 75 εκατομμυρίων δικαιωμάτων της ΕΕ από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς ETS (MSR) για δημοπρασία όταν πληρούνται οι νέοι όροι τιμών, δήλωσε ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Peter Liese, επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση του ETS.

Οι νέοι όροι τιμών προβλέπουν ότι η μέση τιμή EUA για έξι διαδοχικούς μήνες πρέπει να είναι πάνω από το όριο που υπερβαίνει 2,4 φορές το μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι μέσες τιμές πρέπει να είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες για να ενεργοποιηθεί μια παρέμβαση και αυτή η παρέμβαση πρέπει να συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις.
Αν και οι τιμές του άνθρακα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν πληρούσαν τις τρέχουσες συνθήκες ενεργοποίησης.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται

Το κοινοβούλιο είχε αρχικά ζητήσει να δοθεί απάντηση όταν οι τιμές ήταν υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο, ενώ οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, που εκπροσωπούσαν τις εθνικές κυβερνήσεις, ήθελαν το όριο να οριστεί σε 2,5 φορές υψηλότερο, είπε ο Liese.

Το κοινοβούλιο, η Κομισιόν και το συμβούλιο της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο για να καταστεί δεσμευτική η μεταρρύθμιση του ETS καθώς οι τριμερείς συνομιλίες συνεχίζονται για άλλα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, επεσήμανε.

Αυτά περιλαμβάνουν το συνολικό ανώτατο όριο εκπομπών για το ETS που καλύπτει τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν EUA στη βιομηχανία που καλύπτεται από τον προγραμματισμένο μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα.

Η απόφαση για τον έλεγχο των τιμών ήταν πλέον δεσμευμένη, αλλά οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν συμφωνηθούν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο Liese.

Χωρίς περιορισμούς πρόσβασης

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου συμφώνησαν επίσης ανεπίσημα να αποσύρουν την πρότασή τους ότι η Κομισιόν πρέπει να αξιολογήσει εάν η πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην αγορά άνθρακα πρέπει να περιοριστεί για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, αφού το Συμβούλιο αντιτάχθηκε σε αυτό.

Αυτό σήμαινε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους χωρίς περιορισμούς στις αγορές άνθρακα, είπε ο Liese.
Ωστόσο, η άτυπη συμφωνία περιελάμβανε ισχυρότερη εποπτεία της αγοράς από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή Esma.

«Η Esma πρέπει να κοιτάξει πολύ πιο προσεκτικά τι συμβαίνει στην αγορά άνθρακα. Δεν βλέπει πρόβλημα, αλλά επίσης δεν βλέπει ολόκληρη την εικόνα», είπε ο Liese.

Ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του ETS έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης