Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Γερμανία προετοιμάζεται για ενεργειακό μπλακ άουτ - Σενάρια για capital controls

Reuters: Η Γερμανία προετοιμάζεται για ενεργειακό μπλακ άουτ - Σενάρια για capital controls
Ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και απαιτεί διαχείριση

Οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ενός πιθανού ενεργειακού μπλακ άουτ, σύμφωνα με το Reuters. Η χώρα προετοιμάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομία σε λειτουργία για πιθανές διακοπές ρεύματος.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, τη συγκέντρωση επιπλέον δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις δήλωσε μια από τις τέσσερις πηγές στο διεθνές Πρακτορείο.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, και παράλληλα έχει στο «οπλοστάσιό» της  πιθανά όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εστιάζουν επίσης στη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για τις μεταφορές μετρητών. Στις συζητήσεις, που έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, συμμετέχει η κεντρική τράπεζα, η BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Το παρασκήνιο της ηρεμίας

Το οξύμωρο είναι ότι στη δημόσια σφαίρα, οι γερμανικές αρχές υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος. Ωστόσο, οι συζητήσεις δείχνουν τη σοβαρότητα των προεκτάσεων από ένα αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται σε μετρητά στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank.

Όμως ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και απαιτεί διαχείριση. Σε αυτό το σενάριο, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού αναλήψεων.Η Bundesbank επεξεργάζεται τα μετρητά που διακινούνται στα καταστήματα και την οικονομία της Γερμανίας, αφαιρώντας τα πλαστά και διατηρώντας την κυκλοφορία σε τάξη. Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για οποιαδήποτε έξαρση της ζήτησης, ανέφερε η πηγή στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης