Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Worsdorfer( ΕΕ ): Οι κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων για την αποσύνδεση των λογαριασμών ρεύματος από το αέριο

Worsdorfer( ΕΕ ): Οι κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων για την αποσύνδεση των λογαριασμών ρεύματος από το αέριο
Κεντρικό θέμα για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι ο τρόπος αμοιβής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες τεχνολογίες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το Montel
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αποκαλύψει τις ιδέες της σχετικά με την διάσπαση της σχέσης μεταξύ τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ένα επίσημο έγγραφο διαβούλευσης τον Δεκέμβριο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μεταδίδει το Montel.

Ο στόχος ήταν να υπάρξουν στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα και να παρέχουν μια πιο μόνιμη λύση στην «υπερβολική» εξάρτηση των λογαριασμών των καταναλωτών από τις εξαιρετικά ασταθείς αγορές φυσικού αερίου, δήλωσε αργά τη Δευτέρα (14/11) η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mechthild Worsdorfer.

Κεντρικό θέμα για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι ο τρόπος αμοιβής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες τεχνολογίες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η πυρηνική ενέργεια, με βάση το κόστος παραγωγής τους, είπε. Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν τρόπους μείωσης της αστάθειας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και βελτίωσης της ρευστότητας της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα επενδυτικά κίνητρα για ευελιξία, δίκτυα και επαρκή δυναμικότητα παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να βελτιώσει τη διαφάνεια, την παρακολούθηση και την εποπτεία της αγοράς.

Τον Φεβρουάριο - Μάρτιο οι μεταρρυθμίσεις

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι συχνά οι τελευταίοι που τίθενται σε απευθείας σύνδεση για να καλύψουν τη ζήτηση και επομένως ορίζουν την οριακή τιμή που καταβάλλεται σε όλους τους παραγωγούς σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να αποσυνδέσει τον λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών «όσο το δυνατόν περισσότερο» από την τιμή του φυσικού αερίου ως τον καθορισμό της υψηλότερης οριακής τιμής, είπε ο Worsdorfer.

Στη συνέχεια θα δώσει σε διαβούλευση τις επίσημες νομικές προτάσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που εκπροσωπούν τις εθνικές κυβερνήσεις, για να καταστούν δεσμευτικά.

Έκτακτα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει αρκετά έκτακτα προσωρινά μέτρα φέτος για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και της δραματικής πτώσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ

Αυτά περιελάμβαναν τον προσωρινό περιορισμό των εσόδων που μπορούν να διατηρήσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, και να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να περιορίσουν και τα έσοδα των προμηθευτών Ενέργειας, εάν το επιθυμούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης