Τελευταία Νέα

ΕΥ: Ο RECAI Index δείχνει ότι η Ελλάδα είναι 2η σε ελκυστικότητα αγορά ΑΠΕ παγκοσμίως

ΕΥ: Ο RECAI Index δείχνει ότι η Ελλάδα είναι 2η σε ελκυστικότητα αγορά ΑΠΕ παγκοσμίως
Το Μαρόκο επιδιώκει μερίδιο πράσινης ενέργειας 52% έως το 2030.

Το Μαρόκο, η Ελλάδα και η Δανία συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τρεις κορυφαίες αγορές «που ξεπερνούν τις προσδοκίες τους» όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών που αναπτύσοουν οι χώρες για την πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ,  RECAI (Renewable Energy Country Attractiveness Index), στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης της EY, η τριάδα των χωρών που προαναφέρθηκαν αναρριχήθηκαν στην κορυφή, λόγω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ο εν λόγω δείκτης προσαρμόζει τις κύριες ταξινομήσεις των πολιτικών και των στόχων που τίθενται, ώστε να αντικατοπτρίζουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δείχνοντας πόσο καλά αποδίδουν τα έθνη ως πιθανοί επενδυτικοί στόχοι σε σχέση με τις οικονομικές τους προοπτικές.

Το Μαρόκο βρέθηκε στην κορυφή του προσαρμοσμένου δείκτη χάρη στα φιλόδοξα σχέδιά του για ηλιακή, αιολική ενέργεια, καθώς και για το πράσινο υδρογόνο, επιδιώκοντας μερίδιο πράσινης ενέργειας 52% έως το 2030.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του RECAI, «η γεωπολιτική του θέση είναι ένας άλλος θετικός παράγοντας στο ταξίδι του Μαρόκου προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Όχι μόνο διαθέτει δύο υφιστάμενες διασυνδέσεις με το ισπανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σχεδιάζεται ένας τρίτος, καθώς και ένας τέταρτος με την Πορτογαλία»

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Μαρόκο 2. Ελλάδα 3. Δανία 4. Ιορδανία 5. Χιλή 6. Ιρλανδία 7. Αυστραλία 8. Πορτογαλία.9.Φιναλνδία 10.Γερμανία

Η άνοδος της Ελλάδας στην δεύτερη θέση χαιρετίστηκε από το πλαίσιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών , ενώ στην Δανία προσμετρήθηκε ο στόχος της να είναι καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας το 2030


Συνεχή βήματα προόδου για την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα έκθεση συνεχίζει το ήδη ανοδικό momentum που έχει η χώρα μας στις ΑΠΕ. Αυτό γιατί, στην 59η  έκδοση της εξαμηνιαίας παγκόσμιας έκθεσης της EY (Ιούνιος 20222), η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυξήθηκε σημαντικά στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτή η βελτίωση, σύμφωνα με την έκθεση της EY, οφείλεται στη στόχευση της Ελλάδας να διπλασιάσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, σε περίπου 19 GW, μέχρι το 2030, και στην πρόσφατη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου με πάνελ διπλής όψης, ισχύος 204MW, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης