Ενέργεια

Moody's: Οι παρεμβάσεις της ΕΕ πλήττουν τις πράσινες επενδύσεις

Moody's: Οι παρεμβάσεις της ΕΕ πλήττουν τις πράσινες επενδύσεις
Ερωτηματικά σχετικά με τη μελλοντική διάκριση ανάμεσα σε επιδοτούμενα και εμπορικά έργα

Οι παρεμβάσεις της ΕΕ με στόχο τον μετριασμό των ραγδαίων τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μείωσαν τα κίνητρα για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρόλο που οι υψηλές τιμές θα έπρεπε να δίνουν κίνητρο για τέτοιες ευκαιρίες, δήλωσαν αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's σήμερα (16/11).

Δημιουργήθηκαν πακέτα σημαντικής στήριξης όπως το RePowerEU, που σχεδιάστηκαν για να «απογαλακτίσουν» την Ευρώπη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και προτάσεις για την επιτάχυνση έργων ΑΠΕ έτυχαν θερμής υποδοχής από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Την ίδια ώρα όμως δεν απουσίασαν ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

«Είναι καλό που η ΕΕ έχει οδηγίες, αλλά είναι πιο δύσκολο να δούμε πώς θα γίνει αυτό στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο Benjamin Leyre, ανώτατο στέλεχος της Moody's σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι

Παράλληλα, τα υψηλά επιτόκια που θα επηρεάζουν το "ισοπεδωμένο" κόστος παραγωγής πράσινης ενέργειας, μείωσαν την όρεξη των επενδυτών. Για παράδειγμα, οι developers θα ήταν λιγότερο πιθανό να υποβάλουν προσφορές σε χαμηλές τιμές για συμβάσεις (που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση) ή να αποδεχτούν τον κίνδυνο για μη επιδοτούμενα ανανεώσιμα assets, δήλωσε ο Graham Taylor, ανώτερος αντιπρόεδρος του οίκου.

Ανασταλτικός παράγοντας σε όλα τα παραπάνω η αύξηση του κόστους εφοδιασμού, με τις ανεμογεννήτριες να αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα της συγκεκριμένης εξέλιξης. Η Moody's εκτίμησε ότι περίπου το 20% των συμφωνιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  σε ολόκληρη την ΕΕ είχαν γίνει σε εμπορική βάση, με τις μακροχρόνιες επιδοτήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Σύμφωνα με τον Taylor, εξακολουθούν να πλανώνται ερωτηματικά σχετικά με τη μελλοντική διάκριση ανάμεσα σε επιδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα εμπορικά έργα.

Αισιοδοξία παρά τις αντιξοότητες


Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταλαμβάνουν μερίδιο στο 50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη έως το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody's.

«Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έκανε ένα βήμα πίσω, δεδομένων των απαιτήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού. Ωστόσο, αναμένουμε σημαντική ώθηση προς τις ΑΠΕ» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Moody's, Paul Marty.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πρόσφατα να περιορίσει τα έσοδα για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους στα 180 ευρώ/MWh μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 30 Ιουνίου για την αναχαίτιση των ενεργειακών τιμών

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης