Ενέργεια

Γαλλία: Στο 30-35% τα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι την άνοιξη

Γαλλία: Στο 30-35% τα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι την άνοιξη

Τα γαλλικά αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι στο «30-35%» στις αρχές Απριλίου λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, σε σύγκριση με περίπου 20% την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε την Τετάρτη η εταιρεία αποθήκευσης φυσικού αερίου Storengy.
Οι 40 περίπου προμηθευτές φυσικού αερίου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των EDF, Eni, TotalEnergies και της μητρικής εταιρείας Engie, αντλούσαν λιγότερο φυσικό αέριο από τα αποθέματα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Storengy, Pierre Chambon. Αυτό οφειλόταν στον ήπιο καιρό και στη μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης εν μέσω περικοπών παραγωγής που συνδέονται με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, πρόσθεσε.

Η Γαλλία βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο να έχει τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2023, δήλωσε ο Estibaliz Gonzalez Ferrer, επικεφαλής πωλήσεων της Storengy.

Η εταιρεία είχε πουλήσει περίπου το 25% της χωρητικότητας που προσφερόταν σε δημοπρασίες, μερικές φορές σε πολύ χαμηλές ή και μηδενικές τιμές, λόγω του «δυσμενούς πλαισίου της αγοράς», είπε ο Ferrer, με τις γαλλικές τιμές φυσικού αερίου για καλοκαιρινή παράδοση να βρίσκονται επί του παρόντος 5 ευρώ υψηλότερα από αυτές για το χειμώνα 2023-4.

«Γίνεται λόγος για δυσκολίες στην πλήρωση της χωρητικότητας αποθήκευσης το καλοκαίρι [λόγω της ασιατικής ζήτησης και της πτώσης των ρωσικών προμηθειών] και αυτό οδηγεί τις τιμές σε κερδοσκοπικά άνοδο», είπε ο Ferrer.

«Το πραγματικό ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού θα είναι το χειμώνα [2023-2024] και όσο πλησιάζουμε σε αυτές τις προθεσμίες, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται αυτές οι τιμές».

Ενίσχυση της αποθήκευσης

Η Γαλλία έχει χωρητικότητα για περίπου 130 TWh αποθήκευσης αερίου, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας.

Η Storengy διαθέτει επί του παρόντος περίπου 100 TWh αποθεμάτων, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι ελπίζει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον 3 TWh για τον χειμώνα 2023/24 και επιπλέον 6 TWh τον επόμενο χειμώνα, ανάλογα με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η εταιρεία βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες με τη γαλλική κυβέρνηση και τη γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας CRE σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, που υπάρχουν ήδη στην Ουγγαρία και την Ιταλία, πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης