Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ψηφίστηκε ο Μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Υπερ η ΝΔ, παρών το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε ο Μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Υπερ η ΝΔ, παρών το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Παρών, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.
Σχετικά Άρθρα

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Παρών, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και Ελληνική Λύση.

«Προβλέπουμε την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που αιτιολόγησε την τροπολογία λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής, που μέχρι τώρα έχει αποδώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν επιστρέψει σε λογαριασμούς ρεύματος. «Έχουμε υποχρεώσει, για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τους προμηθευτές, κάθε 20 του μηνός, να δηλώνουν ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα. Επειδή είχαμε πολύ έντονες, και παραμένουν πολύ έντονες, οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ,εξαιτίας βεβαίως, των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υπερεσόδων, υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο κ. Σκρέκας.

«Υπολογίζουμε μια εύλογη τιμή λιανικής, βάσει της τιμής χονδρικής -της πραγματικής τιμής χονδρικής- υπολογίζουμε ποια είναι η τιμή χρέωσης από τους προμηθευτές και αν υπάρχει διαφορά μεταξύ εύλογης τιμής και τιμής χρέωσης, δηλαδή υπάρχει μια θετική διαφορά, αυτή την ανακτούμε σε ποσοστό κατ' αρχήν 60% φέτος και αφήνουμε ένα υπολειπόμενο 40% το οποίο θα συμψηφιστεί με πιθανές διαφορές στα επόμενα τρίμηνα», είπε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «κλείνουμε την πόρτα και σε παραγωγούς και σε προμηθευτές στη δημιουργία υπερεσόδων, δηλαδή υπερκερδών. Όλα αυτά τα χρήματα τα εισπράττουμε πίσω και τα οδηγούμε στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και με αυτό τον τρόπο επιδοτούμε τους λογαριασμούς, διατηρώντας προσιτές τιμές».

«Η Κυβέρνηση και μαγειρεύει και καλύπτει τα υπερκέρδη και ο υπολογισμός της πλήττει το δημόσιο συμφέρον», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και κατήγγειλε ότι «η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τα υπερκέρδη, στηρίζει την αισχροκέρδεια, γιατί μόνη της προτεραιότητα είναι να πηγαίνουν τα λεφτά στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών, που είναι ακόμα σήμερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης