Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Γιατί οι τιμές spot LNG δεν αντανακλούν την αυξανόμενη ζήτηση - Το comeback της Κίνας

Oilprice: Γιατί οι τιμές spot LNG δεν αντανακλούν την αυξανόμενη ζήτηση - Το comeback της Κίνας
Το ρωσικό LNG αποτελεί πλέον το 8% των εισαγωγών της Ευρώπης

Σημαντική μείωση καταγράφει η spot αγορά LNG παρά την αυξημένη ζήτηση. Η τιμή των συμβολαίων έληξε στα 27,23 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) τη Δευτέρα (14/11), 61% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ των 69,96 δολαρίων ανά mmBtu που επιτεύχθηκε στις 25 Αυγούστου, όταν οι αγορές φοβήθηκαν ότι η Ευρώπη θα περνούσε το χειμώνα με ανεπαρκείς προμήθειες. Πράγματι, η τρέχουσα τιμή spot είναι ακόμη χαμηλότερη από τα 31,61 δολ/mmBtu που επικρατούσε αυτή την εποχή πέρυσι.

Σύμφωνα με το Oilprice, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μπορούν να ερμηνεύσουν την περίεργη αυτή κατάσταση. Πρώτον, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις κορυφαίες αγορές της Ευρώπης (95%) και της Ασίας είναι σχετικά υψηλά.

Η ΕΕ είχε θέσει ως στόχο την αποθήκευση κατά 80% πλήρη έως την 1η Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το μπλοκ τρέχει μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η πλήρωση συνεχίζεται ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια, την ώρα που οι από τον μεγάλο προμηθευτή της Ρωσίας μειώνονται σταδιακά. Σύμφωνα με την S&P Global, η κατάσταση στο tank top αναγκάζει τους εισαγωγείς LNG να ζητήσουν από τους προμηθευτές να πιέσουν περαιτέρω τις ημερομηνίες παράδοσης ή να καθυστερήσουν τις αποστολές παρατείνοντας τους χρόνους αναμονής για τους μεταφορείς LNG.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι προσδοκίες για έναν πιο ήπιο από το αναμενόμενο χειμώνα ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό, ενώ η διαθεσιμότητα ρωσικού LNG μειώνει τη στενότητα της αγοράς. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από το μπλοκ αυξήθηκαν κατά 41% ετησίως το έτος έως τον Αύγουστο. Οι εισαγωγείς ρωσικού LNG στην Ευρώπη υποστήριξαν ότι οι αποστολές δεν καλύπτονται από τις τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ και ότι η αγορά LNG από τη Ρωσία και άλλους προμηθευτές συνέβαλε στη διατήρηση των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας υπό έλεγχο. Το ρωσικό LNG αποτελεί πλέον το 8% των εισαγωγών της Ευρώπης.

Υψηλότερη Ζήτηση και η πρωτιά των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους αναλυτές εμπορευμάτων Kpler μέσω του Reuters, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ζήτηση LNG σημειώνει άνοδο ενόψει της χειμερινής περιόδου, με τις εισαγωγές του Νοεμβρίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία να αναμένεται να αυξηθούν. Σύμφωνα με την Kpler, οι εισαγωγές της Ευρώπης αναμένεται να φτάσουν τους 11,49 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο, από 10,13 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο και όχι πολύ μακριά από το υψηλό ρεκόρ του τρέχοντος έτους των 11,55 εκατομμυρίων τόνων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού LNG, με εξαγωγές 4,66 εκατομμυρίων τόνων που αναμένονται τον Νοέμβριο, από 4,17 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Η Ευρώπη έχει εκτοπίσει την Ασία ως τον κορυφαίο προορισμό για το LNG των ΗΠΑ και τώρα λαμβάνει το 65% των συνολικών εξαγωγών. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά σχεδόν δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, ενώ η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν οριστικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Το «κύμα» της Κίνας

Η Kpler υπογραμμίζει ότι οι αγορές LNG μπορούν επίσης να αναμένουν περισσότερη δραστηριότητα από την Κίνα.

H Ασία βρίσκεται σε καλό δρόμο για εισαγωγή 22,12 εκατομμυρίων τόνων LNG τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τα 22,55 εκατομμύρια που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2021, αλλά υψηλότερα από τα 20,72 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Οι εισαγωγείς LNG της Κίνας ήταν μάλλον «σιωπηλοί» φέτος λόγω των υψηλών τιμών που επικράτησαν για μεγάλο μέρος του έτους. Αλλά με τις τιμές spot τώρα χαμηλές, η Kpler λέει ότι επιστρέφει στην αγορά και προβλέπεται να αγοράσει 6,2 εκατομμύρια τόνους LNG τον Νοέμβριο, από 4,9 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης