Ενέργεια

“Ψαλίδι” πάνω από 30% στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών έβαλε το πλαφόν- Στα 2,415 δις τα έσοδα του ΤΕΜ

“Ψαλίδι” πάνω από 30% στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών έβαλε το πλαφόν- Στα 2,415 δις τα έσοδα του ΤΕΜ

Tι έδειξαν τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η ΡΑΕ

 

Σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30% περιορίζει το πλαφόν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ για το διάστημα από τις 8 Ιουλίου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά έως και τις 17 Νοεμβρίου.

Τα αναλυτικά ανά ώρα, ημέρα και μήνα στοιχεία για τα έσοδα της χονδρεμπορικής αγοράς βάσει της εκκαθάρισης στην οριακή τιμή που καθορίζει το ακριβό φυσικό αέριο και αντίστοιχα της εκκαθάρισης βάσει της τιμής που ορίζει το πλαφόν ανά τεχνολογία (ΑΠΕ, λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο) που ανακοίνωσε χθες η ΡΑΕ, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Τα συνολικά έσοδα για το διάστημα μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου που κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος έφτασαν τα 2,415 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 32,26% των συνολικών εσόδων της αγοράς με βάσει την εκκαθάριση στην οριακή τιμή του φυσικού αερίου.

Εκκαθάριση αγοράς

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, εάν δεν είχε επιβληθεί το πλαφόν , οι ηλεκτροπαραγωγοί θα έβαζαν συνολικά στα ταμεία τους το διάστημα από 8 Ιουλίου έως και 17 Νοεμβρίου 7,485 δις. ευρώ. Το ποσό προκύπτει από την εκκαθάριση της αγοράς βάσει της οριακής τιμής συστήματος που διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο διάστημα αυτό στα 339,84 ευρώ/μεγαβατώρα.

Λόγω του πλαφόν στα ωριαία έσοδα , αποζημιώθηκαν στην τιμή των 228,69 ευρώ/μεγαβατώρα και η διαφορά, δηλαδή ποσό 111,15 ευρώ.μεγαβατώρα παρακρατήθηκε, με αποτέλεσμα στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών να μπουν τελικά τελικά 5,070 δις, ευρώ αφού τα 2,415 δις κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα μεγαλύτερα υπερέσοδα παρήγαγε ο Αύγουστος που ήταν ο μήνας με την υψηλότερη οριακή τιμή λόγω της αντίστοιχης υψηλής τιμής του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο TTF. Tα υπερέσοδα αυξάνονται όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση μεταξύ του πλαφόν και της οριακής τιμής εκκαθάρισης της αγοράς.

Ετσι, τον Αύγουστο παρακρατήθηκαν 878 εκατ. ευρώ και οι ηλεκτροπαραγωγοί από τα 2,450 δις. ευρώ που θα εισέπρατταν χωρίς το πλαφόν εισέπραξαν τελικά 1,572 δις. ευρώ. Υψηλά της τάξης των 621 ευρώ ήταν και τα υπερέσοδα του Ιουλίου , με τους παραγωγούς να εισπράττουν 1,037 δις. ευρώ από τα αναμενόμενα 1,659 δις. Από τον Σεπτέμβριο με την αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου τα υπερέσοδα άρχισαν να υποχωρούν στα 571 εκατ. ευρώ και τα έσοδα των παραγωγών από τα αναμενόμενα 1,898 δις. στα 1,357 δις. ευρώ. Τον Οκτώβριο τα υπερέσοδα απομοιώθηκαν ακόμη περισσότερο στα 253 εκατ. ευρώ και τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου μόλις στα 91 εκατ. ευρώ.

Η υποχώρηση των υπερεσόδων το τελευταίο δίμηνο προκαλεί πάντως πονοκέφαλο στα συναρμόδια υπουργεία αφού περιορίζει τα έσοδα του ΤΕΜ και αφήνει ένα χρηματοδοτικό κενό για την κάλυψη των επιδοτήσεων που θα πρέπει να αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον απαιτηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης