Ενέργεια

Η Enel ετοιμάζει πακέτο χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για την Endesa

tags :
Η Enel ετοιμάζει πακέτο χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για την Endesa

Στόχος η κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών

 

Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Enel είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ισπανική της μονάδα Endesa με πιστωτικό όριο και εγγυήσεις συνολικής αξίας έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά ασταθείς αγορές ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Έγγραφα που δημοσίευσε ο ισπανικός όμιλος για τη συνέλευση των μετόχων που θα ψηφίσει το θέμα έδειξαν ότι η Enel πρόκειται να παράσχει έως και 3 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικής γραμμής 12 μηνών και έως 2 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.
Η Endesa θα πληρώσει τόκο 87 μονάδων βάσης πάνω από το επιτόκιο Euribor για την πιστωτική γραμμή.

Η διευκόλυνση στοχεύει να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας της Endesa «για να αντιμετωπίσει την αύξηση του όγκου των εγγυήσεων που απαιτούνται στις οργανωμένες αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, κυρίως φυσικού αερίου», ανέφερε η Endesa στα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπό της. Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας ανήκει κατά 70% στην Enel.

Πιστωτική γραμμή

Η Enel βρίσκεται σε συνομιλίες με μια ομάδα τραπεζών για να εξασφαλίσει μια πιστωτική γραμμή αξίας έως και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του κράτους μέσω της εταιρείας εξαγωγών πιστώσεων SACE, ανέφεραν αρκετές πηγές στο Reuters.
Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων που θα είναι προσβάσιμο σε όλες τις ιταλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ανέφεραν οι πηγές.

Η υψηλή αστάθεια στις αγορές ενέργειας ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες χρησιμοποιούν παράγωγα για να κλειδώσουν την τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούν στους πελάτες τους, να καταθέσουν αυξανόμενο ποσό κεφαλαίων ως εγγύηση για τις συναλλαγές παραγώγων.

Η ανάγκη προσαρμογής αυτών των καταθέσεων - γνωστών ως απαιτήσεων περιθωρίου - σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση σε αρκετές ενεργειακές εταιρείες, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδικής Fortum και της ελβετικής Axpo, να ζητήσουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις ή δάνεια από τις κυβερνήσεις τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης