Ενέργεια

Πλημμύρισε με πετρέλαιο η Ευρώπη - Υπερπροσφορά αργού για τα διυλιστήρια

Πλημμύρισε με πετρέλαιο η Ευρώπη - Υπερπροσφορά αργού για τα διυλιστήρια

Υποχωρεί η ανυσυχία για έλλειψη πετρελαίου

 

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια βρέθηκαν σε υπερπροσφορά αργού καθώς η αναμενόμενη έλλειψη λόγω της επικείμενης απαγόρευσης της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί σύμφωνα με το Reuters.

Η διαφορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent πρώτου μήνα μειώθηκε απότομα αυτή την εβδομάδα, αντανακλώντας την καλύτερη προσφορά στη φυσική αγορά πετρελαίου καθώς οι φόβοι για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό αρχίζουν να υποχωρούν.
Τα ασφάλιστρα σε έγκαιρες τιμές - μελλοντικές τιμές συνήθως υποδηλώνουν στενότητα προσφοράς.

Οι traders ανέφεραν την ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο με ποιότητες από τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική, ενώ η Ασία ζητά λιγότερο αργό λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και της αυξημένης χρήσης ρωσικών βαρελιών.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχουν επίσης υποχωρήσει κατά περίπου 7% αυτή την εβδομάδα, αποδυναμώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει πάρα πολύ πετρέλαιο τριγύρω», δήλωσε Ευρωπαίος trader αργού.
«Τα (ευρωπαϊκά] διυλιστήρια φαίνεται να υπεραγόρασαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πιθανώς λόγω των φόβων γύρω από το Urals», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι γαλλικές απεργίες και η συντήρηση των διυλιστηρίων συνέβαλαν επίσης σε μια υπερπροσφορά αργού.
Οι τιμές του ρωσικού αργού Urals εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο καθώς traders και διυλιστήρια έσπευσαν να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα βαρέλια, φοβούμενοι ότι η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγούσε σε ελλείψεις.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου και προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου. Ένα ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό αργό τίθεται επίσης σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
«Η προσδοκία μιας στενής αγοράς δεν έχει πραγματοποιηθεί», δήλωσε ένας δεύτερος Ευρωπαίος trader προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο από τη Βραζιλία, τη Γουιάνα, τον Καναδά και την περιοχή Midland των ΗΠΑ κατευθύνεται προς την Ευρώπη για να βελτιώσει την εικόνα της προσφοράς. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η προσφορά είναι πιθανό να "σφίξει" ξανά το νέο έτος.

Εναλλακτικές πηγές

Οι trader είπαν ότι τα διυλιστήρια έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν χωρίς ρωσικό αργό, το οποίο είναι βασικός πυλώνας του συστήματος διύλισης της Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα, τα ασφάλιστρα για εναλλακτικές ποιότητες όπως το CPC Blend του Καζακστάν, η Δυτική Αφρική και το WTI Midland έχουν υποστεί πίεση.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές λατινοαμερικανικού αργού έχουν αυξηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά μέσο όρο 313.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, από 132.000 bpd το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Μόνο τον Ιούλιο, η Ευρώπη εισήγαγε σχεδόν 600.000 bpd αργού πετρελαίου από την περιοχή, το υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2015.
Οι εισαγωγές αργού από τις ΗΠΑ έχουν επίσης αυξηθεί, φθάνοντας στο 1,1 εκατ. bpd ήδη φέτος, σε σύγκριση με 800.000 bpd για ολόκληρο το περασμένο έτος.

Οι τιμές του WTI Midland αποδυναμώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου λόγω της μεγάλης προσφοράς.

Το Ιράκ αύξησε επίσης τις εξαγωγές προς την Ευρώπη κατά περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon, καθώς το Ιράκ αντιμετωπίζει πιο έντονο ανταγωνισμό στην Ασία από το φθηνότερο πετρέλαιο Urals.

Στην Ασία, τα spot premium για βαθμούς Μέσης Ανατολής έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες, με το premium του Ντουμπάι να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου. Τα κινεζικά διυλιστήρια, εν τω μεταξύ, ζήτησαν λιγότερο σαουδαραβικό αργό τον Δεκέμβριο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης