Ενέργεια

Η Αυστρία επιβάλλει απροσδόκητο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες

Η Αυστρία επιβάλλει απροσδόκητο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες

Για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εισφορά έως και 40% και θα ισχύει για κέρδη που είναι 20% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών

 

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να εισαγάγει έναν απροσδόκητο φόρο στις ενεργειακές που θα είναι έως και 40% για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κίνηση υλοποιεί μια συμφωνία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για εισφορά τουλάχιστον 33%, με στόχο την αναδιανομή ορισμένων από τα πρόσθετα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών που κέρδισαν χάρη στην άνοδο των τιμών που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Είναι στην πραγματικότητα ένα μέρισμα πολέμου", είπε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ των Πρασίνων, ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των συντηρητικών, σε συνέντευξη Τύπου που περιέγραφε τα φορολογικά σχέδια.
«Το σημαντικό είναι ότι κάνουμε ένα βήμα προς μεγαλύτερη δικαιοσύνη», είπε ο Κόγκλερ, προσθέτοντας ότι οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές έχουν επίσης αυξηθεί στα ύψη.

Για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εισφορά έως και 40% και θα ισχύει για κέρδη που είναι 20% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, αλλά οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν τον φορολογικό συντελεστή στο 33% εάν επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Ο φόρος θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους έως το τέλος του επόμενου έτους.

Ένα ξεχωριστό σύστημα θα ισχύει για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα ξεκινήσει όταν κερδίζουν 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα ισχύος. Το όριο μπορεί να αυξηθεί στα 180 ευρώ εάν αυτές οι εταιρείες επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε η ανακοίνωση. Ο Κόγκλερ είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 90%.
Ο φόρος αυτός θα ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εισφορές θα αυξήσουν περίπου δύο έως τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner, προσθέτοντας ότι ειδικά μερίσματα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και την εταιρεία κοινής ωφέλειας Verbund δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του οφειλόμενου ποσού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης