Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Γιατί θεωρεί ότι η πρόταση ΑΔΜΗΕ αυξάνει το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης - Τι προτείνει

ΕΣΑΗ: Γιατί θεωρεί ότι η πρόταση ΑΔΜΗΕ αυξάνει το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης - Τι προτείνει

Την πλήρη αντίθεση του στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, εκφράζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας  - ΕΣΑΗ στο πλαίσιο διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ με στόχο την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και οδηγούν σε αύξηση του κόστους της.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ η πρόταση του Διαχειριστή κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και θα οδηγήσει μεταξύ των άλλων σε αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης αντί να το μειώσει όπως είναι και ο στόχος. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη υιοθέτηση της πρότασης του ΑΔΜΗΕ θα έχει δυο βασικές συνέπειες:

Γιατί δεν λειτουργεί η συγκεκριμένη πρόταση

Πρώτον
, η ελληνική αγορά της Συνεχούς Ενδοημερήσιας Συναλλαγής θα καταστεί μια πλατφόρμα με εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα από την πρώτη μέρα λειτουργία της, άρα και με δυσκολία επίτευξης ανταγωνιστικών τιμών.
Δεύτερον, αναμένεται ανοδική πίεση των τιμών της εκκαθαριζόμενης Ισχύος Εξισορρόπησης. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης που όλες οι προσπάθειες πρέπει να είναι στραμμένες στη μείωση του κόστους ενέργειας, είναι προφανές ότι δεν επιτρέπεται να υιοθετούνται πρακτικές που θα οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Όπως σημειώνει ο ΕΣΑΗ, ο ΑΔΜΗΕ ορθά ανιχνεύει το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την αρχικοποίηση μέχρι και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ΔΕΠ ενόσω λειτουργεί η Συνεχής Ενδοημερήσια Συναλλαγή. Ωστόσο η ορθή ανάγνωση του προβλήματος, δεν οδηγεί τον Διαχειριστή και σε ορθή πρόταση αντιμετώπισής του.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η επιλογή του ΑΔΜΗΕ να βασίσει τη λύση εξ’ ολοκλήρου στους Συμμετέχοντες συνιστά μια ατεκμηρίωτη, δρακόντεια απόφαση που σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε βέλτιστη ρυθμιστική επιλογή.

Ο ΕΣΑΗ αποδέχεται ότι είναι πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης εφόσον οι Συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να τροποποιούν το Πρόγραμμα Αγοράς τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της εκάστοτε δεσμευτικής ΔΕΠ. Για αυτό και προτείνει την εξής τροποποίηση στο ρυθμιστικό πλαίσιο:
Σε αντιστοιχία με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο -όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 5.2.2.3 του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας & Ενδοημερήσιας Αγοράς και στην Τεχνική Απόφαση 10 «Χρονοδιάγραμμα διαδικασιών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε.- να προβλέπεται περίοδος αναστολής της ΣΕΣ κατά τη διαδικασία επίλυσης της δεύτερης και τρίτης Συμπληρωματικής Περιφερειακής Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας.

Τι προτείνει ο ΕΣΑΗ

Θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι να επεκταθεί η ισχύουσα περίοδος αναστολής της ΣΕΣ έως ότου δημοσιευτούν τα αποτελέσματα των δεσμευτικών ΔΕΠ2 και ΔΕΠ3 και να ενημερωθεί αντιστοίχως το ΕΧΕ από τον Διαχειριστή για τα εν λόγω αποτελέσματα. Παράλληλα με την ενημέρωση του ΕΧΕ, ο Διαχειριστής κρίνεται απαραίτητο να προχωρεί στην κοινοποίηση του προγράμματος αγοράς ΔΕΠ σε κάθε Οντότητα Υπηρεσιών Εξισορρόπησης καθώς και της ακριβούς ώρας εκκίνησης της αρχικοποίησης της εκάστοτε ΔΕΠ.
Παρόμοια διαδικασία αναστολής της ΣΕΣ πρέπει να ακολουθείται κατά το χρονικό διάστημα που υφίσταται από την αρχικοποίηση ως την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κάθε δεσμευτικής κατά απαίτηση ΔΕΠ που εκτελεί ο Διαχειριστής.

Καταλήγοντας ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι στην απευκταία περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρότασή του και ισχύσει η προτεινόμενη μεθοδολογία του Διαχειριστή ως έχει, θα πρέπει στις περιπτώσεις που το Πρόγραμμα Αγοράς καθίσταται μη εφικτό λόγω ελέγχου απονεμημένων εφεδρειών να εκκαθαρίζεται ως απόκλιση στην Οντότητα Υπηρεσιών Εξισορρόπησης κατά μέγιστο η ποσότητα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει την απονεμηθείσα εφεδρεία. Και όχι όλη η ποσότητα ανοδικής/καθοδικής χειροκίνητης ενέργειας εξισορρόπησης που προέρχεται από την διαδικασία χειροκίνητης ΕΑΣ (RTBM).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης