Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρ. Ενερ. Χρημ: Απειλή για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ευρ. Ενερ. Χρημ: Απειλή για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η ανώτατη τιμή δεν θα μειώσει το κόστος του φυσικού αερίου, λέει η EEX

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις 24 Νοεμβρίου γεγονός που μπορεί να θέσει μεγάλους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού στις ενεργειακές αγορές της περιοχής, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας λόγω της πτώσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μετά την κρίση στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, προσπαθεί να συνεργαστεί με τους υπουργούς ενέργειας των κρατών μελών για να βρει τρόπους αντιμετώπισης του πληθωρισμού των τιμών.

Το Reuters την περασμένη εβδομάδα είδε έγγραφα της ΕΕ που σκιαγραφούν τις προγραμματισμένες κινήσεις για ανώτατο όριο τις τιμές συμβολαίου στην αγορά της Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταβίβασης Τίτλων (TTF) που θα ακολουθούσαν τις συζητήσεις για αυτό την Πέμπτη.

Οι συνομιλίες θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν συμβιβασμό μεταξύ των κρατών μελών που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε παρέμβαση και εκείνων που θέλουν το σχέδιο να επεκταθεί σε περισσότερες συμβάσεις φυσικού αερίου από ό,τι μόλις τον επόμενο μήνα.
Το TTF, το οποίο είναι ένα χρηματιστήριο για εμπορία φυσικού αερίου, κυριαρχεί στο εμπόριο φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η ΕΕΧ προσφέρει συμβάσεις για φυσική παράδοση TTF.

Διεύρυνση της κρίσης

«Αυτή η πρόταση έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την ενεργειακή κρίση σε μια ευρύτερη οικονομική κρίση, επειδή βλάπτει σημαντικά τη συναλλακτική δραστηριότητα των συμμετεχόντων στην αγορά», δήλωσε ο Tobias Paulun, επικεφαλής στρατηγικής στο EEX της Deutsche Boerse.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης θα αξιολογηθούν εκ των υστέρων, πράγμα που είναι πολύ αργά όταν έχουν σημειωθεί οι ζημιές», είπε σε συνέντευξή του.

Ο Paulun είπε ότι παρόμοια κριτική για το σχέδιο έχει δημοσιευθεί σε επιστολή προς την Επιτροπή και τους υπουργούς ενέργειας και οικονομικών της ΕΕ από την ένωση Europex των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Ενέργειας όπου η ΕΕΧ είναι μέλος.
Στην επιστολή, που είδε το Reuters, ο 31μελής οργανισμός Europex ανέφερε ότι το σχέδιο θα έχει "σοβαρές και δυνητικά αμετάκλητες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς χονδρικής ενέργειας" πέρα ​​από την τρέχουσα κρίση.

Μια επιβεβλημένη μέγιστη τιμή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι traders να χάσουν την πρόσβαση σε επαρκή φορτία φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά. «Δεν θα μείωνε την τιμή του φυσικού αερίου», είπε ο Paulun.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να σταματήσουν να αντισταθμίζουν την παραγωγή και την κατανάλωσή τους και αντ' αυτού να προχωρήσουν σε διμερείς εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές είναι πιο επικίνδυνες επειδή δεν υπάρχει κεντρική εκκαθάριση για αυτές τις συμβάσεις όπως γίνεται σε χρηματιστήριο, αν και τα χρηματιστήρια προσφέρουν ορισμένες υπηρεσίες εκκαθάρισης εξωχρηματιστηριακών.

Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές υποστηρίζονται από καταθέσεις, αλλά αυτές μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων του αντισυμβαλλομένου, ενώ μειώνει τη διαφάνεια γύρω από την έκθεση των φορέων εκμετάλλευσης.

Επίσης, από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η πολιτική της ΕΕ ευνόησε τη μετάβαση στο εμπόριο ενέργειας σε χρηματιστήρια όπου οι επιχειρήσεις εκκαθαρίζονται κεντρικά.

Ο Paulun είπε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποφύγουν την αντιστάθμιση κινδύνου ενός μήνα και να δραστηριοποιηθούν μόνο μία ή δύο ημέρες πριν από την επιθυμητή παράδοση, αυξάνοντας επίσης τους συστημικούς κινδύνους.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης