Ενέργεια

Παραμένει το ρήγμα για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου στην ΕΕ

Παραμένει το ρήγμα για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου στην ΕΕ

 Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθούν στη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας

 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να εγκρίνουν την τελευταία σειρά έκτακτων μέτρων για τον μετριασμό μιας ενεργειακής κρίσης, αλλά τα σχέδια κινδυνεύουν να επισκιαστούν από διαφωνίες σχετικά με το αν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters.

Στο τραπέζι υπάρχουν νέα νομοσχέδια για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την έναρξη κοινών αγορών φυσικού αερίου για τις 27 χώρες της ΕΕ.

Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ελλάδα απείλησαν να τα μπλοκάρουν εάν το πακέτο δεν περιέχει επίσης ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Ένα μικρό αλλά ισχυρό στρατόπεδο υπό την ηγεσία της Γερμανίας αντιτίθεται σε ένα ανώτατο όριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ωθούσε τους προμηθευτές να πουλήσουν αλλού.

Η Europex, η ένωση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά που επέκρινε τα σχέδια για μια τέτοια παρέμβαση.
Καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν στην ήπειρο εν όψει του χειμώνα, οι υπουργοί θα ξανασυζητήσουν το θέμα που διχάζει το μπλοκ εδώ και πολλούς μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχει προτείνει μέχρι στιγμής την εφαρμογή του ανώτατου ορίου στα παράγωγα για τον επόμενο μήνα στη Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF), το χρηματιστήριο φυσικού αερίου με έδρα την Ολλανδία που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς τιμών στην Ευρώπη.
Δεν θα επηρεάσει το εξωχρηματιστηριακό εμπόριο (OTC), το οποίο η Επιτροπή έχει επισημάνει ότι είναι μια δικλείδα ασφαλείας για κρίσιμες παραδόσεις, ενώ είναι απίθανο να αναλάβει κάποιο σημαντικό μερίδιο του εμπορίου.
Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα ενεργοποιούνταν εάν υπήρχε ακραίο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χωρίς παρόμοια κίνηση στις παγκόσμιες αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ θα αποκλίνει από τις παγκόσμιες τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι βασική για τη συνέχιση της προσέλκυσης προμηθειών LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Επιτροπή. Ως παράδειγμα μιας τέτοιας ακραίας συμπεριφοράς στην αγορά όπου θα ίσχυε το προτεινόμενο ανώτατο όριο, η Επιτροπή επεσήμανε την απότομη αύξηση των τιμών του TTF τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οι παγκόσμιες αγορές ήταν σχετικά σταθερές.

Παρακολούθηση αγορών

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) θα παρακολουθεί τις αγορές καθημερινά και εάν υπήρχε μια απόκλιση τιμών από τις παγκόσμιες αγορές, θα ενημώνει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ την ίδια ημέρα και το ανώτατο όριο θα ίσχυε αυτόματα.
Η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να αναστείλει το ανώτατο όριο αμέσως εάν αυτό επιφέρει ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες για το μπλοκ, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια των προμηθειών.

Διαφορετικά, η Επιτροπή θα σταματά τον μηχανισμό εάν είχε εξυπηρετήσει τον σκοπό του ή εάν τουλάχιστον μία από τις δύο προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του δεν ίσχυε πλέον.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι το ανώτατο όριο θα είναι ένας «μηχανισμός έσχατης λύσης» που θα προορίζεται κυρίως ως αποτρεπτικός παράγοντας. Δεν έχει πει ακόμη για πόσο καιρό θα είναι διαθέσιμο. Είπε ότι δεν θα προτείνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμών ή διάδρομο.

Ανέφερε επίσης ότι η προτεινόμενη παρέμβαση στην αγορά δεν επηρέαζε άμεσα τυχόν υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Νομικές ανησυχίες, προκάλεσε μια απόφαση της διεθνούς διαιτησίας της Στοκχόλμης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός πάροχος ενέργειας Gasum δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει σε ρούβλια τον ρωσικό προμηθευτή φυσικού αερίου Gazprom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης