Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν βιοαέριο και δέσμευση άνθρακα

ΔΕΣΦΑ: Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν βιοαέριο και δέσμευση άνθρακα

Συνεργασία με ΡΑΕ και ΥΠΕΝ για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου

 

Με το «βλέμμα» στο βιοαέριο και στη δέσμευση άνθρακα βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, στην τοποθέτησή της στο 5th Athens Investment Forum. Παρότι τους τελευταίους μήνες ο Διαχειριστής προσπαθεί να εστιάσει στην ενεργειακή ασφάλεια, παράλληλα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάλι, έχει ολοκληρώσει και τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη ενός πρώτου project παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα.

«Προχωράμε προς την ολοκλήρωση μιας μελέτης, η οποία θα μας οδηγήσει, το επόμενο διάστημα, στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης", σημείωσε η ίδια.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε έχει έρθει σε συμφωνία για σύμπραξη και συνέργειες με βασικούς «παίκτες» της αγοράς που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της παραγωγής του υδρογόνου στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως τόνισε, ο ΔΕΣΦΑ συνεργάζεται με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Ενέργειας για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να καταστεί κατάλληλο για την εισαγωγή του βιομεθανίου στο σύστημα και στην αγορά.
«Τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει μια πλήρη αξιολόγηση των δικτύων μας και έχουμε τακτοποιήσει όλες τις ανάγκες σε σχέση με τη μετάβαση που πρέπει να κάνουμε για να ενσωματώσουμε 10% υδρογόνο στο ενεργειακό μείγμα», σημείωσε. Άλλωστε, ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται σε υφιστάμενους νόμους προκειμένου να προσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο.

Επίσης, η κυρία Γκάλι αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Όπως είπε, δεν αρκεί να μειώσουμε τις εκπομπές «αλλά να αναλογιστούμε πώς οι υποδομές μπορούν να βοηθήσουν στη δέσμευσή τους». Αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την ίδια, ολοκληρώνεται η μελέτη που θα προσδιορίζει πόσες εκπομπές CO2 μπορούν να δεσμευθούν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στην περιοχή της Αττικής και της Κορίνθου υπάρχουν έξι εκατ. τόνοι CO2 που μπορούν να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένους τερματικούς σταθμούς. Όπως υποστήριξε, μπορούν να υπάρξουν συνέργειες ώστε να αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα ώστε οι εκπομπές να δεσμεύονται και να αποθηκεύονται, όπως σχεδιάζεται να γίνει στον Πρίνο.

Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές

Σχετικά με τις εξαγωγές αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυρία Γκάλι, στους πρώτους δέκα μήνες του 2022, το φυσικό αέριο που πέρασε από την Ελλάδα για να εξαχθεί στη συνέχεια τριπλασιάστηκε _ από 700 εκατ. κυβικά μέτρα πέρυσι έφτασε πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα φέτος. Όπως σημείωσε η κυρια Γκάλι, η πρόσβαση στις υποδομές για LNG έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επέκταση των αγωγών, ενώ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τη λειτουργία φέτος του IGB και στα τέλη του επόμενου χρόνου του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, μαζί με τις επενδύσεις που κάνει ο ΔΕΣΦΑ στο σύστημα, «θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα από 2,2 δισ. κυβικά μέτρα κατ΄ έτος, σε 5,5 δισ. κυβικά μέτρα έως τις αρχές του 2024 και σε 8,5 δισ. κυβικά μέτρα κατ΄ έτος έως τα τέλη του 2025.
Σύμφωνα με την κυρία Γκάλι, βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτούνται πολλές επενδύσεις για να εξασφαλιστεί η επάρκεια φυσικού αερίου. Διότι, όπως είπε, χωρίς το φυσικό αέριο θα ήταν αδύνατη η εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς χρειάζεται ένας ισχυρός σύμμαχος που θα παρεμβαίνει όταν οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης