Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Προς έγκριση το 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ - Τι περιλαμβάνει, οι στόχοι

ΡΑΕ: Προς έγκριση το 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ - Τι περιλαμβάνει, οι στόχοι
Θα διευκολύνει στην εξαγωγή πράσινης ενέργειας από τη χώρα προς την Ευρώπη ενώ παράλληλα θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να εγκριθεί από τη ΡΑΕ το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης των διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και εξαιρετικά χρήσιμο πρόγραμμα όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας αφού θα διευκολύνει στην εξαγωγή πράσινης ενέργειας από τη χώρα προς την Ευρώπη ενώ παράλληλα θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς σε έργα ΑΠΕ προσεγγίζει τα 10 GW ενώ έχει δεσμευθεί ηλεκτρικός χώρος για την εγκατάσταση επιπλέον 10 - 12 GW. Παράλληλα με τα έργα που προγραμματίζει ή υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στο σύστημα υψηλής τάσης της χώρας θα δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 28 GW. Με δεδομένο ότι η μέση ισχύς που έχει ανάγκη η χώρα είναι της τάξης των 6-7 GW προβλέπεται να υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα πράσινης ενέργειας προς εξαγωγή σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ προωθεί ήδη:

Τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας

Το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των Συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια διασυνδετική Γ.Μ. 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υ/Σ Maritsa East 1. Η γραμμή θα διαθέτει ονομαστική μεταφορική ικανότητα 2000 MVA και θα έχει συνολικό μήκος 151 km περίπου, από τα οποία 30 km περίπου ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια και 121 km περίπου στη Βουλγαρική Επικράτεια.

Τη δεύτερη Διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας

Η νέα διασυνδετική Γ.Μ. προβλέπεται ότι θα αυξήσει την μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW και στις δύο κατευθύνσεις.

Τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας

Πρόκειται για δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες συνολικής ισχύος 1 GW, που προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την ιταλική TERNA. Το έργο βρίσκεται στη φάση των μελετών σκοπιμότητας και διερευνώνται αναλυτικά διαφορετικές εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για την ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας για την επίτευξη αύξησης της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των δύο συστημάτων κατά 500 έως 1000 MW, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών της διασύνδεσης ΣΡ Ελλάδας – Ιταλίας που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2002.

Eπίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι προωθούνται από τον ΑΔΜΗΕ, η αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας καθώς και η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αλβανία. Παράλληλα, ο Διαχειριστής συνδράμει νέες διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αναδεικνύουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Πρόκειται συγκεκριμένα:

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πρόσφατα θεμελιώθηκε στη Λευκωσία η πρώτη φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Σημείο σύνδεσης στην Ελλάδα θα είναι η Κρήτη.

Το επενδυτικό σχέδιο τρέχει ο φορέας EuroAsia Interconnector και πρόσφατα έγινε αποδεκτή η πρόταση συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ με 25% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η χωρητικότητα της διασύνδεσης είναι στα 2 GW και το ύψος του έργου διασύνδεσης των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο άνω των 1.100 χλμ. ανέρχεται στα 2 δις ευρω.

Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας βρίσκεται στη φάση των μελετών και για το 2023 αναμένεται η υποβολή αίτησης προς χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η ισχύς του υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 1.000 χλμ που θα φτάνει στην Αττική ανέρχεται στα 3 GW. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 3,5 δις. ευρώ.

Τέλος, ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας - Αυστρίας - Αιγύπτου. Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει για το καλώδιο αρχική ικανότητα μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 GW και στη συνέχεια δυνατότητα αύξησης στα 9 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης