Ενέργεια

Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο - Στα 83 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο - Στα 83 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Ανησυχία για τις διαδηλώσεις λόγω COVID-19 στην Κίνα - Στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου στρέφεται το ενδιαφέρον

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους φέτος, καθώς οι διαδηλώσεις ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, προκάλεσαν ανησυχία για τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων.

Το Brent υποχωρούσε κατά 0,31%, στα 83,37 δολάρια το βαρέλι στις 19:05 ώρα Ελλάδας, έχοντας χάσει περισσότερο από 3% στα 80,61 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) εςνισχυόταν 0,68% στα 76,80 δολάρια αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Δεκεμβρίου πέρυσι στα 73,60 δολάρια.

Και τα δύο, που έφθασαν σε χαμηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγράψει τρεις διαδοχικές εβδομαδιαίες πτώσης.

Ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group δήλωσε ότι το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια συνάντηση του ΟΠΕΚ + αυτό το Σαββατοκύριακο.
«Πιστεύουμε ότι ορισμένες από τις πωλήσεις που βασίζονται σε αναφορές για εξεγέρσεις στην Κίνα ήταν υπερβολικές», είπε ο Flynn. «Τα αποθέματα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και αυτό πιθανώς αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ».

πετρέλαιο_1.JPG


Η Κίνα έχει εμμένει στην πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μηδενικό COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς.
Εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι διαδηλώσεις για τους περιορισμούς ξέσπασαν για τρίτη ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Τον Οκτώβριο, ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει τον στόχο της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2023.

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα των Επτά (G7) και οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διχάστηκαν ως προς το επίπεδο στο οποίο έπρεπε να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τον αντίκτυπο να είναι δυνητικά περιορισμένος.
Το ανώτατο όριο τιμών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης