Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Θα μειώσει την τιμή του Arab Light για την Ασία τον Ιανουάριο

Σαουδική Αραβία: Θα μειώσει την τιμή του Arab Light για την Ασία τον Ιανουάριο

Η μείωση θα οδηγήσει την τιμή του Ιανουαρίου 2023 σε χαμηλό 10 μηνών

 

Η Σαουδική Αραβία κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου ενδέχεται να μειώσει τις τιμές του αργού για την Ασία τον Ιανουάριο μετά από έναν πτωτικό κύκλο συναλλαγών στην spot αγορά της Μέσης Ανατολής, λόγω ανησυχιών για υποτονική ζήτηση στην Κίνα και αύξηση του ρωσικού αργού στην Ασία μετά τις 5 Δεκεμβρίου.

Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το εμβληματικό αργό Arab Light ενδέχεται να μειωθεί κατά περίπου 2 δολάρια το βαρέλι από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας παρόμοια απώλεια στο δείκτη του Ντουμπάι, σύμφωνα με επτά ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Η μείωση θα οδηγήσει την τιμή του Ιανουαρίου 2023 σε χαμηλό 10 μηνών, λίγο πάνω από το επίπεδο Μαρτίου των 2,80 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι.

«Η χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα ως αποτέλεσμα των διευρυνόμενων περιορισμών για τον COVID-19 και η προοπτική αύξησης της ροής ρωσικού πετρελαίου στην Ασία επιδείνωσαν το κλίμα της αγοράς», επεσήμανε ένας από τους ερωτηθέντες.

Ένας αυξανόμενος αριθμός καθημερινών κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, ώθησε τις τοπικές αρχές να ενισχύσουν τους ελέγχους κινητικότητας για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, μειώνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων.

Οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για την κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα και περίμεναν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει μόνο μετά τον Μάρτιο του 2023.

Παραγωγή και υπερπροσφορά

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί τους, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή από τον Νοέμβριο για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η αγορά βλέπει ότι η περικοπή μπορεί να μην είναι αρκετή για να αμβλύνει τον φόβο υπερπροσφοράς.

Οι χώρες της G7 πρόκειται να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις ρωσικού αργού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου παράλληλα με το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αργό. Το επίπεδο ανώτατου ορίου τιμής δεν έχει συμφωνηθεί από τις δυτικές χώρες, αλλά το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής των 65-70 δολαρίων το βαρέλι θεωρείται χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών.
«Μπορεί να εισέλθει περισσότερο ρωσικό αργό στην Ασία», είπε ένας άλλος ερωτώμενος.

Οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν επίσης η Saudi Aramco να μειώσει τις τιμές Ιανουαρίου για το Arab Medium κατά περίπου 1,5 δολάριο το βαρέλι και το Arab Heavy κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι, μικρότερη μείωση από την Arab Light καθώς τα περιθώρια διύλισης για το μαζούτ βελτιώθηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι OSP αργού της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώνονται συνήθως γύρω στην πέμπτη μέρα κάθε μήνα και καθορίζουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή στην αξία του πετρελαίου του τον περασμένο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης