Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Oι ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν την ανάγκη για ριζική αλλαγή στα ενεργειακά παράγωγα

ΕΕ: Oι ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν την ανάγκη για ριζική αλλαγή στα ενεργειακά παράγωγα
Υποβαθμίζεται το ενδεχόμενο ριζικής παρέμβασης στις αγορές φυσικού αερίου

Αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη υποβάθμισαν την ανάγκη για ριζική παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου μετά την εκτόξευση των τιμών φέτος στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν τόσο υψηλά και γρήγορα που οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να βοηθήσουν τις ενεργειακές εταιρείες να ανταποκριθούν στις υψηλότερες απαιτήσεις εξασφαλίσεων στα συμβόλαιά τους για παράγωγα, προκαλώντας ορισμένες εκκλήσεις για αλλαγή.

Για να καταστήσουν τις αγορές λιγότερο ελκυστικές για τους κερδοσκόπους και τους ημερήσιους traders ορισμένα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν προτείνει την τροποποίηση των κανόνων της ΕΕ για τα παράγωγα, ώστε να απαιτείται από τους αγοραστές ενέργειας, γεωργίας και παραγώγων άνθρακα να διατηρούν τις θέσεις τους για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την αγορά.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά», είπε η πρόεδρος της επιτροπής Irene Tinagli.

Τιμές και προσφορά

Ωστόσο, ο John Berrigan, επικεφαλής της μονάδας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι οι αγορές παρέμειναν κανονικές και οι τιμές αντανακλούν κυρίως τη σταθερή προσφορά και την αυξανόμενη ζήτηση, η οποία αντιμετωπίζεται τώρα με στροφή σε εναλλακτικές προμήθειες και επιδιόρθωση σημείων συμφόρησης.

"Ποιος ήταν ο ρόλος της κερδοσκοπίας; Είναι σημαντικό να σημειώσω ότι η κερδοσκοπία είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό οποιασδήποτε αγοράς. Οι αγορές ρευστότητας απαιτούν οι συμμετέχοντες με διάφορα εμπορικά κίνητρα να μπορούν να συναντηθούν ελεύθερα", δήλωσε ο Berrigan.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όταν παρεμβαίνουμε, θα κάνει την κατάσταση καλύτερη, όχι χειρότερη», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη έλεγχοι στα μεγέθη των θέσεων παραγώγων για να σταματήσει η χειραγώγηση.
Η ΕΕ έχει προτείνει τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά μόνο εάν φτάσουν σε ορισμένα επίπεδα για πολλές ημέρες.

Ο Hanzo van Beusekom, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της AFM, του ολλανδικού φορέα που ρυθμίζει την αγορά παραγώγων φυσικού αερίου, δήλωσε ότι οι τιμές θα μειωθούν μόνο όταν αυξηθεί η προσφορά εναλλακτικού φυσικού αερίου και μειωθεί η ζήτηση.

Το ανώτατο όριο των τιμών, όπως προτείνεται επί του παρόντος, «δεν θα είναι χρήσιμο και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα», είπε ο van Beusekom, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να ωθήσει περισσότερες συναλλαγές μακριά από διαφανείς ανταλλαγές σε πιο αδιαφανείς διμερείς συμφωνίες.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει στα συμψηφιστικά γραφεία να διατηρούν ένα ξεχωριστό αμοιβαίο κεφάλαιο για τα παράγωγα εμπορευμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης