Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Αντιμέτωπη με το κρύο και τις διακοπές ρεύματος την επόμενη εβδομάδα

Γαλλία: Αντιμέτωπη με το κρύο και τις διακοπές ρεύματος την επόμενη εβδομάδα
Μειωμένη παραγωγή και αύξηση της ζήτησης αναμένεται από Δευτέρα
Ο κρύος καιρός θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος στη Γαλλία τη Δευτέρα, καθώς οι καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας μετά από εργασίες επισκευής προκαλούν υστέρηση στην προσφορά σε σχέση με την ζήτηση, επισήμαναν αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Η παροχή πυρηνικής ενέργειας αναμενόταν να φτάσει περίπου τα 40 γιγαβάτ (GW) αυτή την εβδομάδα, αλλά η καθυστέρηση της EDF στην επανεκκίνηση των αντιδραστήρων οδήγησε σε αύξηση μόνο σε περίπου 35 GW, αφήνοντας τη Γαλλία περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές και την παραγωγή αερίου.

Η αναλύτρια της Refinitiv, Nathalie Gerl, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς το κρύο πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα θα είναι «πολύ πιο κρίσιμη».
Υπήρχε ακόμη κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειμμα μόλις τη Δευτέρα, επεσήμανε.
«Εάν παραμείνουμε στα 35 GW, την επόμενη εβδομάδα, η Δευτέρα μπορεί να είναι καθοριστική: αναμένουμε τη ζήτηση σε διαφορετικά εποχικά φυσιολογικά επίπεδα, αλλά τα 35 GW πυρηνικής ενέργειας θα ήταν πολύ χαμηλά για να καλύψουν μια πιθανή αιχμή ζήτησης στα 73 GW», είπε ο Gerl.

Το τρέχον πρόγραμμα της EDF δείχνει 3 GW πυρηνικής ενέργειας να επιστρέφουν στο δίκτυο την επόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 38 GW για το πρώτο κρύο της χειμερινής περιόδου αιχμής ζήτησης.
Ο πάροχος δικτύου RTE ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει "μερικές δύσκολες ημέρες" αυτόν τον χειμώνα, όταν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι πολύ μικρή.

Ο Vincent Balouet, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κρίσεων Maitrise des Crises, που συμβουλεύει τις επιχειρήσεις, είπε στους χειριστές του Reuters ότι το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι μια μείωση της τάσης στο δίκτυο κατά 1%-3%, μια διαφορά που μετά βίας θα παρατηρούσαν τα νοικοκυριά.

Άλλα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση είπε ότι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για τη διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων όπως τα νοσοκομεία και τα φανάρια κυκλοφορίας, περιλαμβάνουν να ζητηθεί από τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα ζήτησης, όπως οι παραγωγοί αλουμινίου και τσιμέντου, να είναι έτοιμοι να μειώσουν προσωρινά τη χρήση σε αντάλλαγμα οικονομικής αποζημίωσης.

Το γαλλικό κράτος κατέχει το 85,12% της EDF, η προσφορά εξαγοράς συνεχίζεται

Το γαλλικό κράτος διέθετε το 85,12% του κεφαλαίου του ομίλου ενέργειας EDF έως τις 28 Νοεμβρίου, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη το απαιτούμενο όριο του 90%. για τη διαγραφή της εταιρείας.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατείχε ήδη το 84% του ομίλου, έχει ξεκινήσει μια προσφορά εξαγοράς για μετόχους μειοψηφίας για την πλήρη εθνικοποίηση της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης