Ενέργεια

Aurora Energy: Στροφή της Γερμανίας στον άνθρακα μέχρι το 2024... για τα «μάτια» του φυσικού αερίου

Aurora Energy: Στροφή της Γερμανίας στον άνθρακα μέχρι το 2024... για τα «μάτια» του φυσικού αερίου
Η αυξημένη καύση άνθρακα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας κατά 60 TWh κατά τη διάρκεια της περιόδου

Η πρόσθετη γερμανική καύση άνθρακα 63 TWh από σήμερα (2022) έως το 2024 είναι πιθανό να μειώσει τη συμπίεση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αναφέρει μεταξύ άλλων η Aurora Energy Research σε νέα της μελέτη.

«Παρατείναμε τον χρόνο λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, επειδή βρισκόμαστε σε δεινή θέση. Είναι σωστό το σκεπτικό αυτής της απόφασης» δήλωσε στο Montel, o Casimir Lorenz, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

H δήλωση αυτή αφορά τα κυβερνητικά σχέδια, που επιτρέπουν μια συνδυασμένη δυναμικότητα 10 GW πετρελαίου, λιγνίτη και άνθρακα μέχρι τον Απρίλιο του 2024 για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού. Η αυξημένη καύση άνθρακα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας κατά 60 TWh κατά τη διάρκεια της περιόδου, σημείωσε η Aurora.

Το ευρύτερο συμφέρον της Ευρώπης

Η μελέτη μοντελοποίησε τον αντίκτυπο και άλλων παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκτεταμένου χρόνου λειτουργίας των υπολοίπων 4,1 GW πυρηνικής δυναμικότητας έως τις 15 Απριλίου του επόμενου έτους. Συνολικά, διαπίστωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε δυνητικά να εξοικονομήσει περίπου 100 TWh στην παραγωγή αερίου, περίπου το 3% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ με βάση τα επίπεδα του 2021, έως το τέλος του 2024.

Όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτές επρόκειτο να μειωθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς ο εφοδιασμός φυσικού αερίου ομαλοποιήθηκε, με το κόστος του καυσίμου να φθάνει περίπου στα 29 ευρώ/MWh μέχρι τότε, αλλά να κορυφωθεί στα 196 ευρώ/MWh το 2023.

Υψηλότερες τιμές CO2

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ακόμη και οι αποδοτικές λιγνιτικές μονάδες θα ήταν ασύμφορες λόγω του αυξημένου κόστους άνθρακα και της πτώσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η μελέτη.

Αντίθετα, τα σύγχρονα εργοστάσια με καύση άνθρακα θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν οικονομικά κατά τη διάρκεια της δεκαετία. Και αυτό με το υψηλό κόστος άνθρακα να διαβρώνει σταδιακά τα περιθώρια κέρδους που οδηγεί σε ενδεχόμενη διακοπή όλης αυτής της παραγωγής μετά το 2033. Η Aurora προέβλεψε μέσες τιμές EUA 77 ευρώ/τόνο το 2022, αυξάνοντας σε 91 ευρώ/τόνο έως το 2030 και 103 ευρώ/τόνο το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης