Επικαιρότητα

Ενόχληση Μητσοτάκη για τις τράπεζες: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τους ευάλωτους

Ενόχληση Μητσοτάκη για τις τράπεζες: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τους ευάλωτους
O πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες
Ενοχλημένος με τη στάση των τραπεζών όσον αφορά τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
 
Ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της χθεσινής νέας συνάντησης των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, καιώς όπως είπε έχουν υψηλή κερδοφορία και πρέπει να αποτρέψουν μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ανέφερε χαρακτηριστικά, στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισεότι μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των ευάλωτων.

Από τις τράπεζες η χρηματοδότηση

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αφού ενημέρωσε την ΠτΔ για τις οικονομικές εξελίξεις, αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια και τις Τράπεζες: «Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού.
Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ' όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Στο στόχαστρο χρεώσεις και επιτόκια καταθέσεων

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις τράπεζες θα έχει ευνοϊκή κατάληξη, τονίζοντας μάλιστα ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στις χρεώσεις των προμηθειών και στα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία μένουν εξαιρετικά χαμηλά.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. 

Καλά και... λιγότερο καλά νέα για την οικονομία

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Καθώς μπαίνουμε πια στο μήνα των γιορτών ήθελα να σας κάνω μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της οικονομίας όπου έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί και αποδίδει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές με ένα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα πλησιάσει το 6% για το 2022, η χώρα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων ξένων αλλά και εγχώριων με μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και η γενικότερη εικόνα η οποία υπάρχει στο εξωτερικό είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα».
«Από την άλλη μεριά -συνέχισε ο πρωθυπουργός - εξακολουθούμε να είμαστε δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας με ένα πληθωρισμό ο οποίος βαίνει μεν μειούμενος αλλά εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από αυτή την εισαγόμενη εισβολή ακρίβειας και αυτό καθιστά την υποχρέωση της Πολιτείας για ένα ευρύ πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακόμα πιο επιβεβλημένη και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εκταμιεύσουμε κάτι παραπάνω από 800 εκ για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ αλλά και με τα 300 εκ τα οποία θα διαθέσουμε στο επίδομα θέρμανσης. Εκεί τα νέα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία περιμέναμε διότι μαζί με το επίδομα θέρμανσης έχουμε και τιμές οι οποίες ευτυχώς βαίνουνε πτωτικές. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας αναρωτιόμασταν για το που θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, αν θα είναι στο 1,3 , στο 1,4, τώρα ξέρουμε ότι είναι κάτω από το 1,2 ευρώ το λίτρο και ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Κ. Σακελλαροπούλου: Χρέος μας η στήριξη των ευάλωτων

Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Ο Σταϊκούρας ζήτησε μείωση σε 12 προμήθειες

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να μειωθούν τα κόστη προμηθειών των τραπεζών για απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Όπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασαν λίστα με 12 συγκεκριμένες προμήθειες, τις οποίες καλούνται οι τράπεζες να επαναξιολογήσουν.
* Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
* Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
* Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
* Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
* Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
* Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
* Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
* Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
* Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
* Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
* Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
* Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η λίστα θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>