Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικά και πάλι οι ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη - Η Ελλάδα ακολουθεί, οι επιδοτήσεις στο επίκεντρο

Ανοδικά και πάλι οι ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη - Η Ελλάδα ακολουθεί, οι επιδοτήσεις στο επίκεντρο
Το θέμα του πλαφόν θα τεθεί και πάλι στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και μία εκ νέου αποτυχία της Ευρώπης να συμφωνήσει στο μέτρο, προοιωνίζεται νέα άνοδο των τιμών
Σχετικά Άρθρα
Μόνο για ένα μήνα, το Νοέμβριο, κράτησε η σχετική ηρεμία στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης και εντείνει τις ανησυχίες για γρήγορο άδειασμα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει ενιαία γραμμή και με αποφασιστικότητα να παρέμβει στις αγορές, οδηγούν σε νέα έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Η τιμή του συμβολαίου TTF φυσικού αερίου στις παραδόσεις Ιανουαρίου έκλεισε την Παρασκευή στα 139,895 ευρώ/MWh (+3,196%), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές των ρύπων, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στα 91,46 ευρώ/MWh (+3,4%) με βάση το κλείσιμο της αγοράς στις 2 Δεκεμβρίου. Σήμερα 5/12, η τιμή για το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2023 έχει ξεκινήσει στα 146 ευρώ/MWh +7,7%.
Η ανοδική τάση, που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του αερίου προβληματίζει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να καταλήγουν σε μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών για την επίτευξη μίας συμφωνίας για ένα αναθεωρημένο πλαφόν στην τιμή του αερίου συνεχίζονται την ίδια ώρα που η αγορά δοκιμάζει τις αντοχές αλλά και την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανέβουν και πάλι και δεν αποκλείεται το θεωρητικά υπερβολικά υψηλό όριο του πλαφόν που στην παρούσα φάση έχει αποτιμηθεί ως πρόταση της Κομισιόν να φανεί χρήσιμο τελικά στην εφαρμογή του.

Το θέμα του πλαφόν θα τεθεί και πάλι στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και μία εκ νέου αποτυχία της Ευρώπης να συμφωνήσει στο μέτρο, προοιωνίζεται νέα άνοδο των τιμών.
Εάν πάντως οι 27 συμφωνήσουν σε κάποιου είδους πλαφόν, αυτό σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2023 και θα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15%.
Εν τω μεταξύ βεβαίως οι τιμές του Δεκεμβρίου σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό θα έχουν εκτιναχθεί και πάλι στα ύψη με αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ελλάδας να αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες των επιδοτήσεων από το κράτος για τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.

Ανοδικά οι τιμές - Κυριαρχία φυσικού αερίου στο μείγμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή που διαμορφώθηκε για σήμερα είναι τα 336,78 ευρώ/MWh, κατά 18% υψηλότερα σε σχέση με την Κυριακή, μια ημέρα της εβδομάδας με παραδοσιακά μειωμένη ζήτηση και κατά συνέπεια χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις εργάσιμες ημέρες.
Σε ότι αφορά το μίγμα καυσίμου το μερίδιο του φυσικού αερίου ξεπέρασε το 50% και διαμορφώθηκε στο 51,1% , ενώ το ποσοστό των ΑΠΕ έχει πέσει στο 14,2%, λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας αλλά και ανέμων.
Η συμμετοχή του λιγνίτη ανεβαίνει αλλά με βραδύ ρυθμό-σήμερα βρίσκεται στο 13,1% του ηλεκτροπαραγωγικού μείγματος, τα υδροηλεκτρικά μόλις στο 1,9%, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρισμού δείχνουν αυξητικές τάσεις φθάνοντας και πάλι στο 15% με τις εξαγωγές να περιορίζονται στο 10,3%.
Ο όγκος των συναλλαγών, είναι αυξημένος κατά 11% σε σχέση με χθες Κυριακή, παραμένει όμως σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, στις 293,16 GWh, έναντι πχ των 320,43 GWh της Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου ή των 207,41 GWh της περασμένης Παρασκευής 2/12.

Ανεβαίνει όλη η Ευρώπη

Οι τιμές έπαψαν να είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη διαμορφώνονται όμως σε μία κλίμακα αρκετά υψηλή, που σίγουρα θα φέρει αυξήσεις στις χρεώσεις λιανικής που θα παρουσιάσουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού στις 20 Δεκεμβρίου.
Τα πρωτεία της ακρίβειας στην Ευρώπη πάντως κατέχει σήμερα το Βέλγιο με 376,24 ευρώ/MWh (18,5), ενώ η Γερμανία κινείται στα 341,26 ευρώ/MWh (27,1%) και η Γαλλία στα 373,20 ευρώ/MWh.(21,5% H γειτονική Βουλγαρία κινείται σε παρεμφερή με τα ελληνικά επίπεδα, στα 335,84 ευρώ/MWh921,8%) και η Ιταλία στα 366,62 ευρώ/MWh (+19,6%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης