Ενέργεια

Η άνοδος της χονδρικής φέρνει «τα πάνω κάτω» τις τιμολογήσεις της λιανικής ρεύματος

Η άνοδος της χονδρικής φέρνει «τα πάνω κάτω» τις τιμολογήσεις της λιανικής ρεύματος

Πως τα υπερέσοδα γυρίζουν σε ζημίες - Η κυβέρνηση ψάχνει τις χρηματοδοτήσεις για τους αυξημένους λογαριασμούς του Ιανουαρίου

 

Το νέο ράλι στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας προοιωνίζει την ανακοίνωση πολύ υψηλότερων τιμών λιανικής από τις εταιρίες προμήθειας στις 20 Δεκεμβρίου για τον Ιανουάριο.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ήδη την κυβέρνηση η οποία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την διατήρηση των επιδοτήσεων σε υψηλά επίπεδα χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αναμένεται σύντομα να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την φορολόγηση σε ποσοστό 100% των υπερεσόδων και των εταιριών προμήθειας.

Όμως πέραν αυτού η άνοδος των τιμών του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά αναδεικνύει τα προβληματικά σημεία του συστήματος τιμολόγησης και επιδότησης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και τα οποία προβληματίζουν έντονα τόσο τις εταιρίες προμήθειας όσο και τους καταναλωτές.
Όπως αναφέρουν πηγές των εταιριών προμήθειας, που χαρακτηρίζουν μάλιστα ως «δήμευση» την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει το 100% των υπερεσόδων, το πρόβλημα της μηνιαίας τιμολόγησης στη λιανική με βάση εκτιμήσεις για το πως θα εξελιχθεί η χονδρική αγορά τον επόμενο μήνα, καθίσταται απολύτως σαφές από την τρέχουσα πορεία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας το Νοέμβριο ήταν στα 227 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες έξι ημέρες του Δεκεμβρίου έχει φθάσει ήδη στα 344 ευρώ/MWh.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής να μην μπορούν να καλυφθούν από τα τιμολόγια λιανικής που έχουν ανακοινώσει οι εταιρίες προμήθειας, πόσο μάλλον που το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος είναι αρκετά υψηλότερο από την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα άλλα κόστη λειτουργίας και διαχείρισης των εταιριών προμήθειας όπως βεβαίως και το εύλογο κέρδος τους.

Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο με δεδομένο ότι όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας οι προμηθευτές θα φορολογούνται κατά 100% όταν έχουν επιπλέον έσοδα αλλά όταν έχουν απώλειες διότι έδωσαν μικρότερες τιμές από αυτές που διαμορφώθηκαν τελικώς στην αγορά τότε απλώς δεν θα φορολογούνται.


Ζήτημα αξιοπιστίας για τους καταναλωτές

Οι αυξομειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από μήνα σε μήνα προκαλούν έντονο προβληματισμό και στους καταναλωτές οι οποίοι αυτοί την περίοδο λαμβάνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τετραμήνου.
Διαπιστώνουν λοιπόν ότι λαμβάνουν λογαριασμούς στους οποίους ο εκάστοτε προμηθευτής έχει θέσει αυθαιρέτως έναν αριθμό KWh που καταναλώθηκαν κάθε μήνα της περιόδου. Οι KWh αυτές που είναι διαφορετικές για κάθε μήνα, χρεώνονται και με διαφορετική τιμή. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι εάν ο προμηθευτής έχει επιλέξει ή όχι να χρεώσει περισσότερες KWh με την υψηλή τιμή που είχε για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο και λιγότερες με την χαμηλότερη τιμή του Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν δεδομένου ότι ούτε ο καταναλωτής αλλά ούτε και ο προμηθευτής διαθέτει στοιχεία καταμέτρησης ανά μήνα αφού ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε θέση να παράσχει τέτοιου είδους πληροφόρηση λόγω της απουσίας έξυπνων μετρητών.

Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τις επιδοτήσεις που παρέχει το δημόσιο οι οποίες μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση και θεωρητικά επιβραβεύεται με αυξημένη επιδότηση η μηναία εξοικονόμηση η οποία βεβαίως δεν μπορεί να πιστοποιηθεί.
Με άλλα λόγια οι καταναλωτές είναι αδύνατον να ελέγξουν εάν έχουν τιμολογηθεί δίκαια και επίσης είναι αδύνατον να οργανώσουν την κατανάλωση τους ώστε να επωφεληθούν των υψηλότερων επιδοτήσεων εάν κάνουν εξοικονόμηση. Καλούνται απλώς να πληρώσουν με βάση αυθαίρετους υπολογισμούς που έχει κάνει ο εκάστοτε προμηθευτής επί του ιστορικού της κατανάλωσης τους.

Πρόκειται για ένα μέιζον πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί καθώς ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και οι προμηθευτές μπορούν με ακρίβεια να υποστηρίξουν ποιες είναι οι ποσότητες ρεύματος που καταναλώθηκαν κάθε μήνα.
Και το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στο ΥΠΕΝ, το οποίο θα έπρεπε να διαμορφώσει την πολιτική του με τις δυνατότητες που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι με αυτές που θα ήθελε να έχει ή που θα αποκτήσει το 2030 όταν, Θεού θέλοντος, θα έχει αντικαταστήσει τα υφιστάμενα ρολόγια με έξυπνους μετρητές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης