Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Σήμα κινδύνου για τις τηλεπικοινωνίες - Προστατεύστε τα δίκτυα από τις διακοπές ρεύματος

ΕΕ: Σήμα κινδύνου για τις τηλεπικοινωνίες - Προστατεύστε τα δίκτυα από τις διακοπές ρεύματος

Ανησυχία για τις υπηρεσίες κλήσης έκτακτης ανάγκης

 

Οι κορυφαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης και ένα λόμπι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης προέτρεψαν τη Δευτέρα τις Βρυξέλλες να προστατεύσουν τα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας από διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με μια επιστολή που είδε το Reuters, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για απώλεια τηλεπικοινωνιών δικτύων κατά τη διάρκεια εκτεταμένων μπλακ άουτ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενδεχόμενο περιορισμό της ενέργειας και διακοπές ρεύματος στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, θέτοντας σε δοκιμασία ορισμένες βασικές υπηρεσίες, όπως κλήσεις έκτακτης ανάγκης και υποδομές όπως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αυτό το χειμώνα.

Μερικά από τα κορυφαία στελέχη τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Orange, εξέφρασαν πρόσφατα τις ανησυχίες τους για το θέμα.

Η κοινή επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα είναι το πρώτο επίσημο βήμα από τους φορείς εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ETNO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμών Έκτακτης Ανάγκης (EENA) για να πιέσουν το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει.
Η ETNO εκπροσωπεί πρώην τηλεφωνικά μονοπώλια όπως η γερμανική Deutsche Telekom, η ισπανική Telefonica και η Telecom Italia, ενώ η EENA εκπροσωπεί περισσότερους από 1.500 εκπροσώπους υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες από 80 χώρες.

«Εάν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υπόκεινται σε προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας, οι πολίτες θα κινδυνεύουν να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της διακοπής, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής της ΕΕΝΑ και της ΕΤΝΟ.

Εάν υπάρξει κάποιο δελτίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ορισμένες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, οι αστυνομικές υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων θα τεθούν σε προτεραιότητα βάσει των υφιστάμενων σχεδίων για να διασφαλιστεί ο μικρότερος δυνατός αντίκτυπος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Τα περισσότερα σημεία απάντησης δημόσιας ασφάλειας (PSAP) - τηλεφωνικά κέντρα που συνδέουν κλήσεις έκτακτης ανάγκης - έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας υποδομή, ανέφερε η επιστολή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ληφθούν όλα τα εύλογα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστούν από διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς ανησυχούν ότι η τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία βασίζεται στη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει, δεν χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη σε ορισμένες χώρες.

«Ανησυχούμε ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί σε λίστες τομέων προτεραιότητας», ανέφερε, καλώντας την Επιτροπή της ΕΕ να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός θα διατηρηθεί στα δίκτυα, εάν υπάρξει περιορισμός ισχύος για να δοθεί στους πολίτες πρόσβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Υπηρεσίες.

Ο EENA εξέφρασε επίσης αυτές τις ανησυχίες στον ιστότοπό του, αφού το Reuters ανέφερε τον Σεπτέμβριο, αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών φοβήθηκαν ότι το δίκτυο δεν θα αντιμετωπίσει τον περιορισμό της ισχύος.

Η επιστολή εστάλη στη Ντίτ Τζουλ Γιόργκενσεν, γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον ομόλογό της στο τμήμα δικτύων επικοινωνιών, Ρομπέρτο Βιόλα.

Εφεδρικές λύσεις

Στην επιστολή της Δευτέρας, η ΕΕΝΑ και η ΕΤΝΟ τόνισαν επίσης ότι οι όποιες εφεδρικές λύσεις ήταν δαπανηρές και εύθραυστες.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μας, οι μπαταρίες και οι γεννήτριες ντίζελ που τοποθετούνται σε κινητούς σταθμούς βάσης αποτελούν εύκολο στόχο για βανδαλισμούς και κλοπές και το κόστος συντήρησης είναι υψηλό», ανέφερε η επιστολή.

«Η επέκταση της τρέχουσας περιορισμένης εφεδρικής ενέργειας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα ήταν όχι μόνο εξαιρετικά δαπανηρή, αλλά και καθώς μια τέτοια επέκταση θα χρειαζόταν χρόνια», ανέφερε.

Η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διασκορπισμένες σε όλη την επικράτειά τους.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ανέφεραν πηγές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες για τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που διαρκούν περίπου 30 λεπτά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης