Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Macron: Είναι παράλογο να ανησυχούμε για τις υποδομές λόγω διακοπών ρεύματος αυτόν τον χειμώνα

Macron: Είναι παράλογο να ανησυχούμε για τις υποδομές λόγω διακοπών ρεύματος αυτόν τον χειμώνα
Αγώνας δρόμου για την  EDF  για να επαναφέρει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι είναι «παράλογο» να ανησυχούμε ότι οι διακοπές ρεύματος θα αχρηστεύσουν τις υποδομές στη Γαλλία αυτό το χειμώνα και επέμεινε ότι η χώρα θα ξεπεράσει τις περιόδους παγωμένου καιρού παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Το πρώτο κρύο του χειμώνα δοκιμάζει την ανθεκτικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, όπου η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF έχει ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να επαναφέρει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που πλήττονται από προβλήματα διάβρωσης.

"Δεν πρέπει να τρομάξουμε τους ανθρώπους. Πρέπει να σταματήσουμε όλα αυτά", είπε ο Macron κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία. «Θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα, παρά τον πόλεμο (στην Ουκρανία)».
Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση κενού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία, όπως είπαν, θα διαρκέσει όχι περισσότερο από δύο ώρες και θα επισημανθεί εκ των προτέρων.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange ανακοίνωσε ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να μην είναι δυνατές εάν υπάρχουν παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας και η Γαλλική Τραπεζική Ομοσπονδία (FBF) αναγνώρισε ότι θα επηρεαστούν τα ταμειακά μηχανήματα.

Ιατρικός εξοπλισμός

Εκπρόσωπος της Enedis, μιας δημόσιας εταιρείας και του μεγαλύτερου χειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατό να εξαιρεθούν οι οικιακοι χρήστες ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι αναπνευστήρες, από προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας.

Ο Macron είπε ότι δεν είναι ο ρόλος των δημόσιων φορέων να «μεταδίδουν φόβο».

"Αυτή η συζήτηση είναι παράλογη. Ο ρόλος των δημόσιων αρχών δεν είναι να διασπείρουν φόβο ούτε να κυβερνούν από φόβο", είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη εβδομάδα, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από το μηδέν, διαπραγματεύονταν περισσότερο από 5% υψηλότερα από τα 500 ευρώ/μεγαβατώρα MWh της Τρίτης, υποδεικνύοντας ότι η αγορά αναμένει περαιτέρω σύσφιξη των προμηθειών.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας βελτιωνόταν, είπαν οι αναλυτές της Rystad Energy.

«Η συνολική διαθεσιμότητα υπερβαίνει πλέον το 60% (του συνολικού συνδυασμού ισχύος) για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες», έγραψε η Rystad Energy σε ενημερωτικό σημείωμα. «Πέντε ακόμη αντιδραστήρες σχεδιάζεται να επιστρέψουν στο δίκτυο την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που θα βοηθήσει στην τρέχουσα πολύ στενή κατάσταση εφοδιασμού στη Γαλλία».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης