Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Dimon (JP Morgan): H Ουκρανία αποκάλυψε τη στρέβλωση της πράσινης μετάβασης

Dimon (JP Morgan): H Ουκρανία αποκάλυψε τη στρέβλωση της πράσινης μετάβασης
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος οδήγησε τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη…
Βασικό μάθημα από το περασμένο έτος είναι ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Συνεπώς, επρόκειτο για μια στρεβλή στρατηγική με στρεβλά αποτελέσματα...
Τάδε έφη, πάνω κάτω, ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon... 
 
Eιδικότερα, όπως δήλωσε ο ηγέτης της αμερικανικής τράπεζας, ο πόλεμος στην Ευρώπη «αποκάλυψε» τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν βασικό συστατικό της παγκόσμιας οικονομίας και θα παραμείνουν έτσι για το άμεσο μέλλον.
«Εάν υπάρχει μάθημα το οποίο θα πρέπει να μάθουμε καλά, χρειαζόμαστε φθηνή, αξιόπιστη, ασφαλή, ασφαλή ενέργεια, από την οποία το 80% προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και αυτός ο αριθμός θα είναι πολύ υψηλός για 10 ή 20 χρόνια» είπε ο Dimon.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος οδήγησε τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν ένα ιδιαίτερο σημείο πόνου για την Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν βασιζόταν, σε μεγάλο βαθμό, στο ρωσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών.
Ο Dimon είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες, παρότι επιδιώκουν την πράσινη μετάβαση, πρέπει να επικεντρωθούν σε μια ενεργειακή στρατηγική για να διατηρήσουν τα καύσιμα για τις οικονομίες και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, χωρίς να παραμελούν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδηγούν σε περισσότερο CO2. Το να είναι φθηνότερο έχει την αρετή της μείωσης του CO2, επειδή το μόνο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο είναι ότι τα φτωχότερα έθνη και τα πλουσιότερα έθνη γυρίζουν πίσω στις μονάδες άνθρακα τους», είπε ο Dimon.
Ο ηγέτης της JPMorgan είχε προηγουμένως αρνηθεί τη δέσμευση να σταματήσει να δραστηριοποιείται με ορυκτά καύσιμα, λέγοντας σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι η κίνηση θα ήταν «δρόμος στην κόλαση για την Αμερική».

Πληθωρισμός

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος.
Παρότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες βρίσκονται επί του παρόντος σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να μη διαρκέσει» δήλωσε ο Dimon την Τρίτη στο «Squawk Box» του CNBC.
Μολονότι καταναλωτές και εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να μην αποτελεί πραγματικότητα για πολύ ακόμη, εκτίμησε ο Dimon νωρίτερα την Τρίτη. Οι καταναλωτές έχουν 1,5 τρισ. σε πλεονάζουσες αποταμιεύσεις από τα μέτρα τόνωσης της πανδημίας και δαπανούν μεσοσταθμικά 10% περισσότερο σε σχέση με το 2021, όπως είπε.
«Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα πάντα και το 1,5 τρισ. δολ. θα εξαντληθεί κάποια στιγμή στα μέσα του ερχόμενου έτους», συνέχισε ο CEO της JP Morgan.
Κάτι τέτοιο «θα μπορούσε κάλλιστα να εκτροχιάσει την οικονομία και να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρή ύφεση, αυτή για την οποία οι άνθρωποι ανησυχούν».
Ο Dimon, 66 ετών, ηγείται της εδρεύουσας στη Νέα Υόρκη τράπεζας από το 2006. Υπό την ηγεσία του, η JP Morgan έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων, καθώς ξεπερνούσε τον σκόπελο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, τις μετέπειτα αναταράξεις και τελικά την πανδημία του κορωνοϊού το 2020.
Αν και οι προοπτικές για την οικονομία μπορεί να εξασθενούν, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να αντέξει έναν κύκλο υψηλότερων αθετήσεων δανείων, είπε.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβλήθηκαν στον κλάδο μετά την κρίση του 2008.
«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι απίστευτα υγιές με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους» είπε ο Dimon.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης