Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ

Πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ
Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι διχασμένες
Οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ενός προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, μετά από επικρίσεις ότι το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν υπερβολικά αυστηρό, σύμφωνα με σχέδιο που διέρρευσε και  είδε η EURACTIV.

H αναθεωρημένη πρόταση μειώνει σημαντικά την πρώτη ενεργοποίηση: την τιμή του φυσικού αερίου στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, τον ολλανδικό μηχανισμό μεταφοράς τίτλων (TTF). Το επίπεδο αυτό έχει μειωθεί από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 264 ευρώ σε προηγούμενη διαρροή και τώρα σε 220 ευρώ στο τελευταίο σχέδιο.

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι διχασμένες

Οι συζητήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου παραμένουν δύσκολες, με τις χώρες της ΕΕ να έχουν παγιωθεί στις θέσεις τους.

Το στρατόπεδο που είναι πιο ανυποχώρητο για την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου φαίνεται να αναπτύσσεται από τους «φανατικούς τέσσερις» που περιλαμβάνουν το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Περιλαμβάνει πλέον και τη Σλοβενία με τη Μάλτα και τη Λιθουανία να δείχνουν επίσης υποστήριξη, όπως αντιλαμβάνεται η EURACTIV.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σλοβενία κατέθεσαν ένα μη επίσημο έγγραφο με πρόταση για ένα διαφορετικό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου για το ολλανδικό TTF, το οποίο θα ισχύει μόνιμα από την 1η Ιανουαρίου 2023 χωρίς πρόσθετες ενεργοποιήσεις.

Στην πρόταση των πέντε χωρών, το σκεπτικό για τη συμπερίληψη όλων των μελλοντικών συναλλαγών είναι να περιοριστεί το αρμπιτράζ, να διασφαλιστεί η ίδια μεταχείριση των συμβολαίων με διαφορετικούς δείκτες και να επιτραπούν οι ενδοημερήσιες συναλλαγές πάνω από το ανώτατο όριο ως βαλβίδα ασφαλείας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βέβαια για την εφαρμογή ενός τέτοιου ανώτατου ορίου. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία είναι πιο επιφυλακτικές.

Η Ολλανδία υπήρξε ιδιαίτερα εκδηλωτική, με τον Ολλανδό υπουργό Ρομπ Γέτεν να χαρακτηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εσφαλμένη και να προειδοποιεί ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να πληγεί η ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά και η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης