Ενέργεια

Ραντεβού Σκρέκα με το μάνατζμεντ της ExxonMobil στη Ν. Υόρκη

Ραντεβού Σκρέκα με το μάνατζμεντ της ExxonMobil στη Ν. Υόρκη

Στο επίκεντρο η πρόοδος των εργασιών στο project υδρογονανθράκων της Κρήτης

Συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil θα έχει στη Ν. Υόρκη, όπου έχει μεταβεί για το ετήσιο συνέδριο Capital Link, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στην συνάντηση στην οποία θα παρεβρεθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος θα συζητηθεί η πρόοδος των εργασιών στο project υδρογονανθράκων της Κρήτης και θα διερευνηθούν τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού. Αυτό που η ελληνική πλευρά αναμένει μετά την ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και την πρόοδο των εργασιών που σημειώθηκε, είναι η επανάληψη ενός σαφούς μηνύματος από την πλευρά των επενδυτών.

Η συνάντηση αξίζει να σημειωθεί ότι κλείστηκε προ δύο εβδομάδων, αμέσως μετά δηλαδή την έκδοση της νέας NAVTEΧ για την επέκταση των σεισμικών ερευνών Νότια και Νοτιο-Δυτικά της Κρήτης, η οποία εκδόθηκε έπειτα από αίτημα της αμερικανικής εταιρίας. Σε συνέχεια της ανταπόκρισης που έδειξε η ελληνική πλευρά αναμένεται ένα ισχυρό μήνυμα για τα σχέδια της αμερικανικής εταιρίας το οποίο και θα κρίνει τα επόμενα βήματα της πορείας των ερευνών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει αναβαθμιστεί ήδη ποιοτικά και ποσοτικά με στόχο την πρόσκτηση 11 χιλιάδων χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 από τον αρχικό στόχο των 6,5 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα, ο CEO της Exxon δήλωσε ότι: «Η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει έλλειμμα LNG μέχρι το 2026».

Σύμπτυξη σταδίων ΕΔΕΥΕΠ και ExxonMobil

ΕΔΕΥΕΠ και ExxonMobil έχουν προχωρήσει σε σύμπτυξη των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης του ερευνητικού προγράμματος προκειμένου να προχωρήσει νωρίτερα η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει πιο κοντά από το 2025 που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, η ερευνητική γεώτρηση που θα πιστοποιήσει το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων παρόμοιων με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται να έχει στη Ν. Υόρκη συναντήσεις και με εκπροσώπους εταιριών ΑΠΕ ενώ θα είναι βασικός ομιλητής σε panel με θέμα "το νέο ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα"στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Για τη Ν. Υόρκη και το συνέδριο Capital Link αναχώρησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος.

Τι έγραφε το Worldenergynews.gr στις 21/11:

Στις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν οι συμμετοχές και παρουσιάσεις την Παρσκευή 9 Δεκεμβρίου από τους Γ.Στάσση για την ΔΕΗ και Α.Σιάμισιη για την H.E. στο Metropolitan Club στη Ν.Υόρκη στα πλαίσια του Annual Greek Investor Forum της Capital Link . Στην ενότητα The new energy landscape in Greece, όπου την εισαγωγή θα κάνει ο ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκας, θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της Goldman Sachs και της Nomura.

Σε άλλο πάνελ θα συμμετάσχουν ο Κ. Παπαμαντέλλος CEO της RWE Renewables και ο Αλ. Φωτακίδης της CVC.

Παρόντες θα είναι επίσης ο Χ. Σαχίνης εκπροσοπώντας την ΕΥΔΑΠ, με πρωταγωνιστκό ρόλο στον κλάδο του ESG και ο Γιώργος Μυλωνογιάννης του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ καθώς και εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου.
 
Η οργάνωση ανήκει στους Νικόλαο και Όλγα Μπορνόζη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης