Ενέργεια

ΕΕ: Έξι χώρες θέτουν κόκκινες γραμμές στο πλαφόν του φυσικού αερίου - Στο άλλη πλευρά η Ελλάδα

ΕΕ: Έξι χώρες θέτουν κόκκινες γραμμές στο πλαφόν του φυσικού αερίου - Στο άλλη πλευρά η Ελλάδα

 Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία και Λουξεμβούργο υποστηρίζουν ότι θα διαταραχθεί η αγορά

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν τις προσπάθειες άλλων κρατών μελών να μειώσουν περαιτέρω το επίπεδο στο οποίο το μπλοκ θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε ο Reuters.

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Αυστρία, τη Δανία, την Εσθονία και το Λουξεμβούργο, έθεσε τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ, το οποίο οι χώρες σκοπεύουν να εγκρίνουν σε συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

"Ανησυχούμε για τη μείωση των αριθμών. Τα στοιχεία του ανώτατου ορίου [ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου] δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω ή να αντικατασταθούν", ανέφεραν πρεσβευτές από τις έξι χώρες στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Οι έξι χώρες είναι δύσπιστες για τον περιορισμό των τιμών, κάτι που προειδοποιούν ότι θα διαταράξει την κανονική λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και θα δυσκολέψει την αγορά καυσίμων, εάν οι προμηθευτές φυσικού αερίου εκτρέψουν τα φορτία σε περιοχές όπου οι τιμές δεν έχουν περιοριστεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ανώτατο όριο τιμής που θα τεθεί σε εφαρμογή εάν το συμβόλαιο επόμενου μήνα για την Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες και είναι επίσης 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για 10 μέρες.

Η άλλη πλευρά

Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν ότι απαιτείται ανώτατο όριο τιμών για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από το υψηλό κόστος φυσικού αερίου. Θέλουν πολύ χαμηλότερο όριο τιμής από αυτό που προτείνει η Επιτροπή.
Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται την πρόταση και έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση του ορίου τιμής. Ο τελευταίος συμβιβασμός που συζητείται είναι ένα ανώτατο όριο των 220 ευρώ/MWh με λιγότερο αυστηρούς όρους για την ενεργοποίησή του, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, αν και αυτό αναμένεται να αναθεωρηθεί περαιτέρω πριν επιτευχθεί συμφωνία.

Η Γερμανία και οι άλλοι σκεπτικιστές του ανώτατου ορίου απαίτησαν επίσης ισχυρότερες διασφαλίσεις σε περίπτωση που το ανώτατο όριο τιμής προκαλούσε ακούσιες συνέπειες - κάτι που οι συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι σοβαρές.

Πρότειναν «κριτήρια κόκκινης γραμμής» που θα προκαλούσαν αυτόματη αναστολή του ανώτατου ορίου τιμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, εάν η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξηθεί. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της ΕΕ, μόνο η Επιτροπή μπορεί να αναστείλει το ανώτατο όριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης