Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τελεσίγραφο ΔΕΗ προς βιομηχανία για τιμολόγηση μέσω ΕΧΕ - Τι προτείνει η βιομηχανία για ανταγωνιστικό μηχανισμό

Τελεσίγραφο ΔΕΗ προς βιομηχανία για τιμολόγηση μέσω ΕΧΕ - Τι προτείνει η βιομηχανία για ανταγωνιστικό μηχανισμό
Οι προτάσεις της βιομηχανίας για τιμολόγηση μέχρι 140 ευρώ/MWh - Στα 200 εκατ ευρώ εκτιμάται το κόστος του μηχανισμού

Επιστολή τελεσίγραφο έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες από τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση και οι συμβάσεις τους για την προμήθεια ρεύματος με σταθερά τιμολόγια, λήγουν στο τέλος του έτους. Με την επιστολή που έχει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους μεγάλους πελάτες της, επιχειρήσεις όπως η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ και η βιομηχανία μετάλλων ΒΙΟΧΑΛΚΟ, των οποίων οι συμβάσεις προμήθειας λήγουν στις 31.12.2022, πως σε περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί η προμήθεια αμέσως μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης, δηλαδή από την 1.1.2023 και μετά, η τιμολόγηση θα είναι αποκλειστικά μεταβλητή (indexed). Δηλαδή η ΔΕΗ ενημερώνει ότι θα πουλάει το ρεύμα στην τιμή που θα διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι της τάξης των 300 ευρώ/MWh. Και αυτό για επιχειρήσεις με κόστος ενέργειας 30-50% του συνολικού κόστους παραγωγής.


Με βάση το ΕΧΕ η τιμολόγηση

Με την ίδια επιστολή η ΔΕΗ τονίζει στους πελάτες της ότι η μη κατάρτιση σύμβασης προμήθειας πέραν ενός εύλογου χρονικού διαστήματος διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Κώδικα, έχει ως συνέπεια την εξάλειψη οποιασδήποτε υποχρέωσης του προμηθευτή, για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Με άλλα λόγια η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί ένα συμβόλαιο μεταξύ των δυο πλευρών στο οποίο θα συμφωνούν σε κυμαινόμενο τιμολόγιο με βάση την εξέλιξη της αγοράς ενέργειας τότε θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και η ΔΕΗ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εν όψει της υπογραφής συμβολαίων προμήθειας. Ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ απευθύνει στους πελάτες της αυτής της μορφής το τελεσίγραφο χωρίς να έχει προηγηθεί παράταση των συμβάσεων ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Πριν από τρία χρόνια όταν βρισκόμασταν σε ανάλογο σημείο εν όψει της λήξης των συμβολαίων που ίσχυαν τότε, η ΔΕΗ παραχώρησε κατ΄αρχήν τρίμηνη παράταση των συμβάσεων για να γίνουν διαπραγματεύσεις και εν συνεχεία μια ακόμη δεκαπενθήμερη παράταση με την εκπνοή της οποίας βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των δυο πλευρών.


Η πρόταση της βιομηχανίας

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις που λήγουν αυτή την περίοδο βρίσκουν την ελληνική βαριά βιομηχανία, όπως βεβαίως και την υπόλοιπη οικονομία και κοινωνία, αντιμέτωπες με μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Μια κρίση, που άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν στηρίζοντας την παραγωγή τους με σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Ακόμη και η Βουλγαρία νομοθέτησε πρόσφατα ότι θα επιδοτεί το κόστος του ρεύματος για τις βιομηχανίες για οποιοδήποτε ποσό άνω των 100 ευρώ/MWh

Όπως σημειώνουν παράγοντες της βιομηχανίας τα πράγματα θα ήταν περισσότερο βατά στις διαπραγματεύσεις εάν η ΔΕΗ με την ιδιότητα της ως παραγωγού ρεύματος δεν ήταν αντιμέτωπη με το πλαφόν στα έσοδα της από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή. Μάλιστα συνδυάζουν την ανελαστική στάση της επιχείρησης με την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο για την παρακράτηση στην πηγή των υπερεσόδων των παραγωγών ρεύματος.

Με βάση αυτό το δεδομένο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η λύση στο πρόβλημα θα ήταν η άρση του πλαφόν για τις ποσότητες ρεύματος που είναι συμβολαιοποιημένες μεταξύ της ΔΕΗ και της βαριάς βιομηχανίας.
Σε διαφορετική περίπτωση η βιομηχανία ζητεί να δημιουργηθεί ένα σχήμα ενίσχυσης αντίστοιχο με αυτό άλλων χωρών της Ευρώπης που θα κρατάει την τιμή του ρεύματος σε ένα επίπεδο κοντά στα 140 ευρώ/MWh. Το σχήμα αυτό για να λειτουργήσει και να δώσει μεσοπρόθεσμη ορατότητα κόστους στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σταθερό και όχι να αλλάζει κάθε μήνα. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά η βιομηχανία δεν μπορεί να προγραμματίσει την παραγωγή της και να κάνει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους πελάτες της όταν δεν γνωρίζει το κόστος της ενέργειας σε μεσορπόθεσμη βάση.

Σε ότι αφορά δε το κόστος των επιδοτήσεων για τη βαριά βιομηχανία το 2023 εκτιμάται σε περίπου 450-600 εκατ ευρώ αναλόγως της τιμής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μέρος των χρημάτων αυτών η βιομηχανία θα το λάβει έτσι κι αλλιώς ως επιδότηση μέσω του ΤΕΜ, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια το επιπλέον κόστος για την πολιτεία προκειμένου να στηρίξει την ελληνική παραγωγή την ανταγωνιστικότητα της και τις θέσεις εργασίας, δεν φαίνεται ότι ξεπερνάει τα 150 εκατ ευρώ για το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης