Ενέργεια

Von der Leyen: Πιθανό κενό έως και 30 bcm φυσικού αερίου το 2023

Von der Leyen: Πιθανό κενό έως και 30 bcm φυσικού αερίου το 2023
Η προσοχή στρέφεται στις ΑΠΕ, την ενεργειακή μετάβαση και την προετοιμασία του 2023

Αναφορά στον επικίνδυνο ενεργειακά χειμώνα έκανε σήμερα (12/12) η  πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, αναφορικά με την πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η Von der Leyen δήλωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης θα είναι ασφαλής αυτόν τον χειμώνα.

«Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα κενό έως και 30 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου το επόμενο έτος», πρόσθεσε η ίδια και κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν γρήγορα τις ενεργειακές προτάσεις.Στις προτάσεις της για το μέλλον η προσοχή στρέφεται στην κλιμάκωση και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τις κοινές αγορές και τις περισσότερες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Tόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμούν ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος εάν η Ρωσία περικόψει περαιτέρω τις προμήθειες.Ο ΙΕΑ ανέφερε επίσης ότι η πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και των πολιτικών για εξοικονόμηση ενέργειας με την ανακαίνιση κατοικιών και την αντικατάσταση της θέρμανσης που έχει ως βάση τα ορυκτά καύσιμα με αντλίες θερμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης