Ενέργεια

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Φθηνότερη η ελληνική χονδρική

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Φθηνότερη η ελληνική χονδρική

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές στην Ελλάδα

 

Σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο ράλι κυρίως λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, της ανησυχίας για την επάρκεια φυσικού αερίου αλλά και των προβλημάτων στη Γαλλία.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές ηλεκτρισμού στις χονδρικές αγορές της Ευρώπης βρίσκονται στο επίπεδο των 420 - 460 ευρώ/MWh, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα κινούνται γύρω από τα 300 ευρώ/MWh.

Για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 318,75 ευρώ/MWh (-2,1%), ενώ χθες ήταν στα 325,51 ευρώ/MWh και την Κυριακή 11/12 είχαν πέσει στα 157,90 ευρώ/MWh λόγω τόσο των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα όσο και της αργίας.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη για σήμερα η ακριβότερη αγορά ήταν αυτή του Βελγίου με μέση τιμή στα 467,15 ευρώ/MWh (+1,3%), ενώ στη Γαλλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 463,46 ευρώ/MWh στη Γερμανία στα 444,48 ευρώ/MWh, στην Βόρεια Ιταλία στα 452,43 ευρώ/MWh, στην Κεντρική Ιταλία στα 378,83 ευρώ/MWh και στη γειτονική Βουλγαρία στα 392,39 ευρώ/MWh.
Στον αντίποδα, με τις φθηνότερες τιμές ηλεκτρισμού, παραμένουν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 97,69 (14,7%) η κάθε μία, καθώς και η Πολωνία με 198,61 ευρώ/MWh (+9,9%).

Στο 49% το μερίδιο του φυσικού αερίου

H ελληνική αγορά αντανακλά τις τιμές φυσικού αερίου TTF που είχαν διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, οι οποίες ήταν αρκετά χαμηλότερες από τις τιμές του Δεκεμβρίου. Χθες, το TTF έκλεισε στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 134,695 ευρώ/MWh (-3,176%), ενώ τον προηγούμενο μήνα κυμαινόταν τις περισσότερες ημέρες κάτω από τα 120 ευρώ/MWh.
Στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυριαρχεί και σήμερα το φυσικό αέριο με μερίδιο 49,1%, οι ΑΠΕ περιορίζονται στο 17,5% και ακολουθούν ο λιγνίτης, του οποίου η συμμετοχή αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει, με ποσοστό 14,1% και τα υδροηλεκτρικά με 8,1%. Οι εισαγωγές έχουν περιοριστεί στο 7,5%, ενώ οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί στο 16%.

Πάντως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος για την περίοδο Ιανουαρίου -Νοεμβρίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαμορφώθηκε στα 305,898 ευρώ/MWh, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών προσαύξησης της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η μεσοσταθμική τιμή έτους θα είναι ακόμα υψηλότερη, καθώς μέχρι σήμερα ο Δεκέμβριος έχει αναδειχθεί σε πολύ ακριβότερο μήνα σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Μειώθηκαν τα αποθέματα

Αντίθετα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, που οι θερμοκρασίες έχουν πέσει σημαντικά και τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες έχουν αρχίσει να υποχωρούν, οι τιμές του ηλεκτρισμού ανεβαίνουν. Χθες, πάντως το Παρίσι, που όλο το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα με τα πυρηνικά του κατάφερε να ανταπεξέλθει στη ζήτηση παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Η χώρα αύξησε την προσφορά σε πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και έτσι σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες ανταποκρίθηκε στην εγχώρια ζήτηση, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα.

Μετά τα προβλήματα των γαλλικών πυρηνικών μονάδων κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας επέστρεψε σε επίπεδα, που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή γύρω στα 40 GW. Σε συνδυασμό με περισσότερα από 15 GW υδροηλεκτρικής ενέργειας, η γαλλική παραγωγή ανταποκρίθηκε στο 75% της συνολικής κατανάλωσης, καθώς η ζήτηση τις ώρες αιχμής ξεπέρασε τα 80 GW. To έλλειμμα καλύφθηκε με εισαγωγές συνολικού ύψους 8,6 GW από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ισπανία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης