Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η καθαρή εξαγωγή πράσινης ενέργειας και η εδραίωση διαμετακομιστικού κέντρου LNG

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η καθαρή εξαγωγή πράσινης ενέργειας και η εδραίωση διαμετακομιστικού κέντρου LNG
Απαιτείται στοχευμένη απάντηση της Ευρώπης στην μορφή προστατευτισμού που ορθώνουν οι ΗΠΑ για την πράσινη μετάβαση, ζήτημα για το οποίο έχει κάνει ήδη λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν

Η πράσινη μετάβαση είναι μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, που είναι μη διπαργματεύσιμες, όπως η παιδεία και η άμυνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην χθεσινό round table του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με την συμμετοχή και συντονισμό του προέδρου Νικόλαου Μπακατσέλου και της επικεφαλής της EY για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική, μέλους της EY Global Executive Julie Linn Teigland.
Έχουμε στρατηγικό στόχο να γίνουμε διεθνείς πρωταγωνιστές στην πρασινη μετάβαση και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπου συμπεριλαμβανόμαστε στις 10 πρώτες χώρες και γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρουμε πως θα φτάσουμε στο στόχο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ έχουμε ξεκινήσει την έρευνα των υδρογονανθράκων και σε αυτό που δίνουμε βαρύτητα είναι να καταστεί η Ελλάδα κέντρο και hub LNG για την Ευρώπη, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες της παράλλημα με τις δικές μας για την απεξάρτηση απο το ρωσικό αέριο

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα χρονιά οι αποθήκες είναι μεν γεμάτες αλλά τον επόμενο χειμώνα δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

ΗΠΑ και Ευρώπη πρεπει να βρουν ισορροπία στο κόστος της πράσινης μετάβασης

Παρατηρεί κανείς,σημείωσε, ότι οι ΗΠΑ δίνουνε μεγάλη βάση στην τεχνολογία που έχει να κάνει με την στήριξη στην πράσινη μετάβαση και τις ΑΠΕ.
Όμως από την πλευρά της Ευρώπης, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως προστατευτισμός , καθώς οι εταιρίες που ακολουθούν την διαδικασία της πράσινης μετάβασης εντός των ΗΠΑ λαμβάνουν επιδοτήσεις και κρατικές επιχορηγήσεις (σύμφωνα με τον τελευταίο πακέτο Biden, σαν αποζημίωση για το πέναλτυ των εκπομπών ρύπων που συνολικα ξεπερνά τα 750 δισ). Κατά τον τρόπο αυτό η Ευρώπη πιέζεται σε δύο μέτωπα:

Το πρώτο έχει να κάνει με το κόστος φυσικού αερίου που είναι χαμηλότερο στις ΗΠΑ και το δεύτερο με το κόστος της πράσινης μετάβασης που επιδοτείται στις ΗΠΑ.
Αυτό απαιτεί μια στοχευμένη απάντηση της Ευρώπης, ζήτημα για το οποίο έχει κάνει ήδη λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι κάτι που ξεκινάμε να συζητάμε, ώστε οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταρίες να μην μεταφέρουν εκτός Ευρώπης την παραγωγή τους. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και την πλευρά της Ευρώπης, γιατί είμαστε και θα παραμείνουμε εμπορικοί εταίροι.

Κατά τον τρόπο αυτό παρατηρούμε ότι η παγκοσμιοποίηση, όπου κανείς αναζητούσε το φθηνότερο κόστος στην παραγωγή εγκαταλείπεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να γίνεται βασικότερη παράμετρος των αποφάσεων η γεωπολιτική ανάλυση και τα γεωπολιτικά κριτήρια να έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Έτσι αναδεικνύεται ο στόχος της στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό σημαίνει επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη και στα κράτη εκείνα που εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις με σκοπό να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες.


H κυρία Julie Linn Teigland της  EY

Όπως ανέφερε η κυρία Julie Linn Teigland στους τρεις τομείς, που έχουν επιλεγεί από τους top Ceos για την προοπτική ισχυρής ανάπτυξης, η την καθαρή ενέργεια να βρίσκεται στην δεύτερη θέση, τομέας που έχει επιλεγεί από το 35%. Μεγάλη δε σημασία έχει η απανθρακοποίηση.

Αναφέρθηκε στην πορεία της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στο νούμερο 2 στην λίστα της πράσινης μετάβασης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σχολιάσει την δυνατότητα συνδυασμού της διατηρίσμης πορείας στην πράσινη μετάβαση με την πίεση που υπάρχει προς άμεση ενίσχυση για τις ενεργειακές μας πηγές σε ορυκτά καύσιμα.

Ο κύριος Μητσοτάκης  ανέφερε ότι, στόχος είναι η ισχύς των ΑΠΕ να ανέλθει σε 25GW και να γίνουμε καθαροί εξαγωγείς ενέργειας.
Βέβαια υπάρχουν ελλείψεις στα δίκτυα, στις διασυνδέσεις και σε αυτές της Βόρειας με τη Νότια Ευτρώπη, τόνισε.
Αν είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει άμεσα εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ και παράλληλα η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα έχουμε ένα ρυθμιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα μας δώσει την δυναμική να επιταχύνουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στην Ελλάδα αναπτύσουμε τις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ με την αποθήκευση η οποία είναι στις προτεραιότητες, την δέσμευση άνθρακα, που έχει την σημασία της, γιατί δεν θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα άμεσα. Παράλληλα πρέπει να υποστηρίξουμε στο ίδιο διάστημα νοικοκυριά και επχειρήσεις, όπως το κάναμε με την φορολόγηση των υπερκερδών και τον μηχανισμό ανάκτησης.

Προτεραιότητα τώρα η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για αυτό θα πρέπει να επιτύχουμε μια συμφωνία όσον αφορά το πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Αλλά βέβαια η πράσινη ενέργεια δεν είναι μόνο καθαρή αλλά είναι και φθηνή και δεν μπορεί να καταλήξει αντικείμενο εκβιασμού.
Για τον λόγο αυτό και η εισαγωγή πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντική, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της μεγάλης γκάμας φωτοβολταϊκών που θα τροφοδοτούν διαμέσου υπογείου καλωδίου την Ελλάδα και στην συνέχεια την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης