Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Βλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατ.bpd το 2023

ΟΠΕΚ: Βλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατ.bpd το 2023

 Μειώνει τη ζήτηση του τέταρτου τριμήνου 2022 κατά 140.000 bpd, το 1ο τρίμηνο 2023 κατά 410.000 bpd

 

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 και το 2023 μετά από αρκετές υποβαθμίσεις, λέγοντας ότι ενώ η οικονομική επιβράδυνση ήταν «αρκετά εμφανής», υπήρχε πιθανή ανοδική πορεία, όπως από χαλάρωση της μηδενικής πολιτικής COVID της Κίνας.

Η ζήτηση πετρελαίου το 2023 θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου 2,3%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) σε μηνιαία έκθεση, μετά από ανάπτυξη 2,55 εκατομμυρίων bpd το 2022. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.
«Αν και οι παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες είναι υψηλές και οι κίνδυνοι ανάπτυξης σε βασικές οικονομίες παραμένουν καθοδικοί, έχουν προκύψει και ανοδικοί παράγοντες που μπορεί να αντισταθμίσουν τις τρέχουσες και τις επερχόμενες προκλήσεις», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Μια επίλυση της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη και η χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για μηδενικό COVID-19 θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες ανοδικές δυνατότητες», ανέφερε η έκθεση.

Διατηρώντας σταθερές τις ετήσιες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης, ο ΟΠΕΚ περιόρισε τις προβλέψεις της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η κινεζική ζήτηση, που επλήγη από τα μέτρα περιορισμού του COVID, συρρικνώθηκε το 2022, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Πριν από την έκθεση της Τρίτης, ο ΟΠΕΚ είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τη ζήτηση για μήνες και, με την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+, τον Οκτώβριο είχε συμφωνήσει στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2020. Ο ΟΠΕΚ+ στην τελευταία του συνεδρίαση στις 4 Δεκεμβρίου άφησε αμετάβλητη την πολιτική του.

Ανάπτυξη

Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2022 στο 2,8% και άφησε το 2023 σταθερή στο 2,5%. Εκτός από τη χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για τον COVID, η έκθεση απαρίθμησε άλλες πηγές ανόδου, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των τιμών των εμπορευμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλησίασαν τα υψηλά όλων των εποχών τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν χάσει τα περισσότερα από τα κέρδη τους το 2022 λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών και των περιορισμών στην Κίνα. Το πετρέλαιο την Τρίτη, διαπραγματεύοντας λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο αφού ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σεπερικοπές της παραγωγής για να στηρίξει την αγορά εν μέσω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών και της εξασθένησης των τιμών.
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 744.000 bpd στα 28,83 εκατομμύρια bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης