Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τσεχία: Ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποφάσισε η κυβέρνηση

Τσεχία: Ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποφάσισε η κυβέρνηση

Σε ισχύ από τις αρχές του 2023

 

Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη ένα μέτρο που περιορίζει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που ισχύουν ήδη, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela σύμφωνα με το Reuters.

Η τιμή θα οριστεί σε 5 κορώνες (0,2192 $) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 κορώνες ανά κιλοβατώρα φυσικού αερίου, χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας, και θα ισχύει για το 80% της προηγούμενης κατανάλωσης για την προώθηση της εξοικονόμησης.

Η τσεχική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, οι οποίες κατευθύνονται κυρίως στη γειτονική Γερμανία και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταιρείες έχουν ζητήσει ένα ανώτατο όριο τιμών για να αποφύγουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση για τους ξένους ανταγωνιστές που απολαμβάνουν βοήθεια, όπως τα κυβερνητικά προγράμματα στη Γερμανία.

Ενίσχυση

Ο Sikela είπε ότι η βοήθεια, η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2023, είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, αλλά το σχέδιο πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura είπε ότι η ενίσχυση περιορίστηκε στο μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο σε ολόκληρη την ΕΕ στα 4 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία.

«Είναι θετικό ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τις ίδιες συνθήκες και μας δίνει ισχυρή ελπίδα ότι οι εταιρείες θα επιβιώσουν σε ένα δύσκολο 2023 και θα διατηρήσουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Stanjura.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από ήδη εγκεκριμένους απροσδόκητους φόρους στον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο καθώς και από ανώτατα όρια στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είπε.
Το πρακτορείο ειδήσεων CTK ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι τα ανώτατα όρια τιμών για όλους τους πελάτες θα κοστίζουν έως και 170 δισεκατομμύρια κορώνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης