Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel στην Ρουμανία

Η ΔΕΗ εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel στην Ρουμανία

Η ΔΕΗ μπαίνει στον τελικό γύρο για την εξαγορά της δραστηριότητας της Enel στην Ρουμανία

 

Η ΔΕΗ Α.Ε. (“ΔΕΗ”) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. (“Enel”) για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία (“Target Assets”).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική  προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή.

Κατά συνέπεια η ΔΕΗ ειναι πλέον αυτή που έχει περάσει από την short list σαν πρώτη επιλαχούσα και ξεκινά τον τελικό γύρο της διαπραγμάτευσης για την εξαγορά.
Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κίνησης θα είναι σημαντική για το σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τα σχόλια των επενδυτών από τις παρουσιάσεις της εταιρίας που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ν.Υόρκη, οι εξελίξεις της ολοκλήρωσης της εξαγοράς αυτής θα οδηγήσουν σε ανάκτηση μέρους του χαμένου εδάφους που έχει καταγραφεί μέσα στο 2022.

Όπως είχε γράψει το WEN:

MoU με την Enel έχει υπογράψει η ΔΕΗ σύμφωνα με το ρουμανικό Τύπο για να αγοράσει το 70% της Enel Romania.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει κάποια συμφωνία, αλλά όπως έχει αναφέρει από τη Δευτέρα (24/10) το WEN, o ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε τελική φάση διαπραγμάτευσης.

Μια τέτοια κίνηση συνάδει και με την πώληση του 50% της Enel στην Ελλάδα και θα προσθέσει σημαντική αξία στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, ξεκινώντας την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, αποδεικνύει ότι τα όσα καταγράφονται για χρηματική αποδυνάμωση της Επιχείρησης στην παρούσα φάση είναι ανυπόστατα.

Τι είχε αναφέρει το Euractiv:

Ο ιταλικός όμιλος κοινής ωφέλειας Enel θα πουλήσει τα ρουμανικά περιουσιακά του στοιχεία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μείωση του χρέους και την εστίαση σε έξι κύριες αγορές, δήλωσε ο όμιλος την Τρίτη.

Ρουμανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ελληνική ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) θέλει να αγοράσει τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία της Enel. Επικεφαλής της ΔΕΗ είναι ο Γεώργιος Στάσης, ο οποίος διετέλεσε country manager της Enel Ρουμανίας μεταξύ 2016 και 2019.

Η Enel διαθέτει δίκτυα διανομής σε τρεις κύριες περιοχές της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου. Διαθέτει δύο από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και είναι επίσης ένας από τους κύριους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με 534 MW εγκατεστημένα σε 12 έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Στη Ρουμανία, η Enel απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και έχει περίπου τρία εκατομμύρια πελάτες.

Η Enel θέλει να κλείσει το 2023 με καθαρό χρέος 51-52 δισ. ευρώ, από 69 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκτός από τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, ο όμιλος σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στην Αργεντινή και το Περού και, ενδεχομένως, τις δραστηριότητες φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Οι επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αυστραλία και η Ελλάδα, αναμένεται να προστεθούν στην περίμετρο Stewardship, ανέφερε η Enel στο στρατηγικό της σχέδιο 2023-2025, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Στο τέλος του 2023, η Enel σχεδιάζει να έχει μια εξορθολογισμένη επιχείρηση, επικεντρωμένη σε έξι βασικές αγορές: Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή και Κολομβία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης