Διεθνή

Σε αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων προχώρησε η ΕΚΤ - Μείωση ισολογισμού (APP), κατά 15 δισ. μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2023

Σε αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων προχώρησε η ΕΚΤ - Μείωση ισολογισμού (APP), κατά 15 δισ. μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2023
Σύμφωνα με την ΕΚΤ η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι σχετικά βραχύβια και ήπια
Την τακτική των μικρότερων και περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρχής γενομένης από σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2022, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 50 μονάδων βάσης, ή 0,50%, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της στο 2,50% (και στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων).
Το τελικό επιτόκιο, σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ, αναμένεται να φτάσει στο εύρος του 3,25% -3,5%, όπου και θα παραμείνει εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, και σε κάθε περίπτωση εωσότου οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή φτάσει στο μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας, που είναι στο 2%.
Επίσης, η ΕΚΤ αρχίζει τον Μάρτιο του 2023 την ποσοτική σύσφιξη, καθώς ανακοίνωσε μείωση του χαρτοφυλακίου APP κατά 15 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023.
Ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr


 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης