Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σήμα» Lagarde για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%

«Σήμα» Lagarde για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%
Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023
Τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, με σταθερό ρυθμό, μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 2%, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
 Μάλιστα η Lagarde ανέφερε ότι το επίπεδο στο οποίο θεωρεί η αγορά ότι θα κορυφωθούν τα επιτόκια (3%-3,25%), δεν επαρκεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός, στέλνοντας έτσι «σήμα» για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουμε στα επιτόκια που θα φέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο.
Για πολύ ακόμη διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Μείωση του ισολογισμού

Από τις αρχές του Μαρτίου 2023 και μετά, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 
Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου του προγράμματος APP για να διασφαλίσει ότι εξακολουθεί να συμβαδίζει με τη συνολική στρατηγική και κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Μέχρι το τέλος του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει επίσης το λειτουργικό πλαίσιο που εφαρμόζει για τον επηρεασμό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, που θα παρέχει πληροφορίες σε σχέση με το καταληκτικό σημείο της διαδικασίας εξομάλυνσης του ισολογισμού.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε ισχυρές τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι οι απαιτήσεις ρευστότητας του μη τραπεζικού τομέα μπορεί να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Πληθωρισμός 8,4% το 2022

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των τιμών των ειδών διατροφής και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία έχουν ενισχυθεί και θα επιμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023 .
Θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025
.
Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.


www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης