Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει μόνιμο πλαφόν για μονάδες εκτός αερίου - Τι προβλέπει το προσχέδιο και για το φυσικό αέριο

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει μόνιμο πλαφόν για μονάδες εκτός αερίου - Τι προβλέπει το προσχέδιο και για το φυσικό αέριο

 Οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 

Μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο έτος ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του υπάρχοντος ορίου έκτακτης ανάγκης στα έσοδα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για να είναι πιο μόνιμο, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν τροφοδοτήσει το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος, ωθώντας την ΕΕ να σχεδιάσει μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει τον αντίκτυπο των τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ρεύματος για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Eγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, σκιαγράφησε ιδέες για αυτή τη μεταρρύθμιση - την οποία ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν εγκαίρως για την συνάντηση των ηγετών των χωρών της ΕΕ στις 23 Μαρτίου.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επιλογές για να εμποδίσει τους παραγωγούς φυσικού αερίου να λαμβάνουν «υπερβολικά» έσοδα - πιθανώς με την παράταση ενός έκτακτου μέτρου που εφάρμοσε η ΕΕ φέτος, το οποίο ανακτά τα έσοδα από τους παραγωγούς για να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση των χωρών και βοηθώντας τους καταναλωτές με υψηλή λογαριασμούς ενέργειας, ανέφερε το έγγραφο.

«Μια πιθανή επιλογή θα ήταν να εφαρμοστεί ένας τέτοιος περιορισμός εσόδων σε πιο μόνιμη και εναρμονισμένη βάση ή να ενεργοποιηθεί ειδικά σε καταστάσεις κρίσης», ανέφερε το προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει προτού κοινοποιηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Κόστος παραγωγής

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται από το κόστος παραγωγής του τελευταίου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης - συνήθως, μιας μονάδας αερίου.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου φέτος επέτρεψε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, εκτός αερίου, να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια σε υψηλές τιμές που καθορίζονται από το κόστος παραγωγής φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος καυσίμων.

Ωστόσο, οι βιομηχανικοί όμιλοι λένε ότι πολλοί παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχουν αποκομίσει τέτοιες ανταμοιβές, καθώς πωλούν ήδη την ισχύ τους με συμβάσεις σταθερής τιμής - και έχουν προειδοποιήσει ότι τα ανώτατα όρια εσόδων θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους επενδυτές από τη μαζική επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

"Είναι σαφές ότι οι υπό συζήτηση αλλαγές θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στους συμμετέχοντες στην αγορά. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών", δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της ένωσης βιομηχανίας ενέργειας Eurelectric.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η ενθάρρυνση διαφορετικών τύπων συμβάσεων πληρωμής για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής χωρίς φυσικό αέριο που εισέρχονται στην αγορά, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα, για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλές για τους καταναλωτές διασφαλίζοντας παράλληλα μια προβλέψιμη ροή εσόδων για τις γεννήτριες, αναφέρει το έγγραφο. .

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω κινήτρων για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμφωνήσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή με διαγωνισμούς όπου οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα υποβάλουν προσφορές για συμβόλαια που παρέχονται από το κράτος για κάλυψη των διαφορών στις τιμές, ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης