Υπεράκτια: Σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη οι πρώτες περιοχές ανάπτυξης - Τι ισχύει για τις παλιές άδειες

Υπεράκτια: Σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη οι πρώτες περιοχές ανάπτυξης - Τι ισχύει για τις παλιές άδειες
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην πιλοτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης αιτήσεις για την εγκατάσταση έργων θα μπορούν να υποβάλουν οι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών παραγωγής, βεβαιώσεων ειδικών έργων

Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές προσδιορίζονται, σε πρώτη φάση, ως περιοχές ανάπτυξης off shore αιολικών πάρκων με στόχο, έως το 2030, να εγκατασταθούν εκεί έργα που θα φτάνουν τα 2 GW, ή πιθανώς και τα 2,5 GW όπως είχε επισημάνει προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη. Το μόνο δεδομένο έως σήμερα ήταν ο ορισμός, ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ) συνολικής ισχύος έως 600 ΜW της θαλάσσιας έκτασης νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.
 
Πλέον, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιλαμβάνει ως κατά προτεραιότητα περιοχή ανάπτυξης ΥΑΠ την Κρήτη και ειδικότερα τις θαλάσσιες εκτάσεις στα ανατολικά του νησιού, από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, ανοιχτά της Πλάκας (στις βόρειες ακτές του ανατολικού άκρου του νησιού), αλλά και ανατολικά της Ιεράπετρας. Επίσης, κατάλληλες θέσεις για ανάπτυξη ΥΑΠ κρίνονται από το επιτελείο του ΥΠΕΝ και οι θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Άνδρου καθώς και εκείνες βορειοανατολικά της Λήμνου, στοιχείο όμως που δεν επιβεβαιώνεται.
 
Ποιοί δικαούνται αιτήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην πιλοτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης αιτήσεις για την εγκατάσταση έργων θα μπορούν να υποβάλουν οι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών παραγωγής, βεβαιώσεων ειδικών έργων, και οι κάτοχοι εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι οποίοι θα εξαιρούνται από τις δημοπρασίες για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης αλλά θα μπορούν να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση μετά από αίτημα της χώρας στην Κομισιόν και έγκριση από την DG Comp.
 
Παλαιά άδεια είχε εξασφαλίσει ήδη από το 2012 για offshore αιολικό ισχύος 216 MW στην περιοχή ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος ετοιμάζεται ήδη για την προ-κοινοποίηση του έργου στην DG Comp εντός του 2023. Άδεια είχε εξασφαλίσει την ίδια περίοδο από τη ΡΑΕ και ο όμιλος RF Energy (συμφερόντων Φειδάκη – Ρέστη) για υπεράκτιο αιολικό ισχύος 498,5 ΜW, για περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου, η οποία μπαίνει και πάλι στο «κάδρο» από το ΥΠΕΝ.

Για την επίτευξη του στόχου εγκατάστασης 2 GW θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία. Τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου θα έρθουν το 2023 με την έγκριση του Εθνικού Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών τον ερχόμενο Μάιο. Το 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και θα ακολουθήσει η υποβολή του πρώτου γύρου των αιτήσεων αδειών για έρευνες ώστε να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.
 
Το 2025 θα προχωρήσει η διενέργεια ερευνών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και το 2027 θα προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από την οποία θα προκριθούν οι επενδυτές που θα αναπτύξουν τα θαλάσσια πάρκα ώστε το 2028 να εκδοθούν οι τελικές άδειες και να υπογραφούν οι συμβάσεις προκειμένου να εκκινήσει η κατασκευή των offshore αιολικών πάρκων. Ωστόσο, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η οποία έχει αναλάβει όλο το roadmap του σχεδιασμού των παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων, πιέζεται ώστε να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης