Ενέργεια

Δούκας: Όπως η κυβέρνηση στήριξε το πλαφόν στην Ευρώπη, ας το εφαρμόσει και στην Ελλάδα

Δούκας: Όπως η κυβέρνηση στήριξε το πλαφόν στην Ευρώπη, ας το εφαρμόσει και στην Ελλάδα
Πλαφόν στη λιανική στο ρεύμα και στο αέριο εφαρμόζουν πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, πολύ πριν την ευρωπαϊκή απόφαση, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας

Την απόφαση της ΕΕ για υιοθέτηση του πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh σχολίασε ο γραμματέας του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας.

Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου στην λιανική αγορά της χώρας μας, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Αναλυτικά:

«Υπήρξε τελικά, μετά από εννιά μήνες συζητήσεων, απόφαση για ένα «δυναμικό» πλαφόν από τα 180 ευρώ/MWh και πάνω. Μια απόφαση με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα κανόνων, που καθιστούν δύσκολη την ενεργοποίηση του «πλαφόν» και σχετικά εύκολη την απενεργοποίησή του.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το πλαφόν δεν θα λύσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας. Στοχεύει να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανιστούν περιστατικά ακραία υψηλών τιμών.

Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση να σταματήσει τη διγλωσσία εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως στήριξε το πλαφόν στην Ευρώπη, ας το εφαρμόσει και στην Ελλάδα στη λιανική.

Ήδη, πλαφόν στη λιανική στο ρεύμα και στο αέριο εφαρμόζουν πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, πολύ πριν την ευρωπαϊκή απόφαση.

Η επιβολή ενός κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας μπορεί να επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο άμεσα, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με τους παρόχους και τους παραγωγούς να αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>