Ενέργεια

Οι δρόμοι του φυσικού αέριου στην Ευρώπη - Πως γίνονται οι συναλλαγές και η διακίνηση

Οι δρόμοι του φυσικού αέριου στην Ευρώπη - Πως γίνονται οι συναλλαγές και η διακίνηση

Ποιές είναι οι ανησυχίες της αγοράς μετά το πλαφόν

 

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την επιβολή πλαφόν  στην τιμή του φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές που ώθησαν τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη και οδήγησαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά φοβούνται ότι το ανώτατο όριο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν οι τιμές υπερβούν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες στο συμβόλαιο του κόμβου φυσικού αερίου του Ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF), θα μπορούσε να οδηγήσει τις συναλλαγές σε εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC).
Θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη ρευστότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να αποτρέψει τις τόσο απαραίτητες εξαγωγές υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιοχές.
Ο τρόπος λειτουργίας του εμπορίου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στους κύριους κόμβους εμπορίας είναι:

Συναλλαγές

Οι συναλλαγές γίνονται σε χρηματιστήρια ή εξωχρηματιστηριακά. Οι ανταλλαγές είναι πιο προσιτές σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και παρέχουν διαφάνεια. Υπόκεινται επίσης σε χρηματοοικονομικούς και αγορανομικούς κανονισμούς για την πρόληψη κατάχρησης της αγοράς.

Κανονισμοί και κόμβοι

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κινηθεί προς την τιμολόγηση κόμβου, όπου το φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τη ζήτηση και την προσφορά, και μακριά από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου, η οποία χρησιμοποιεί το αργό πετρέλαιο ως δείκτη τιμής.
Η τιμολόγηση των κόμβων αντιπροσώπευε το 77% των όγκων φυσικού αερίου το 2021, σύμφωνα με μελέτη της Oxera Consulting αυτόν τον μήνα. Στη βορειοδυτική Ευρώπη, η τιμολόγηση των κόμβων τείνει να κυριαρχεί, ενώ η εμπορία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο τείνει να χρησιμοποιεί περισσότερη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου.

Υπάρχουν περίπου 30 κόμβοι εμπορίας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι όλοι πολύ ενεργοί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Η Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων και το Εθνικό Σημείο Εξισορρόπησης της Βρετανίας (NBP), ταξινομούνται ως τα δύο πιο ώριμα, δηλαδή τα πιο ρευστά και διαφανή.

Άλλοι ενεργοί κόμβοι περιλαμβάνουν τον ιταλικό Punto di Scambio Virtuale (PSV), τον αυστριακό κόμβο Virtual Trading Point (VTP), τους βελγικούς κόμβους Zeebrugge Beach (ZEE) και ZTP, τον ισπανικό κόμβο PVB, τον γαλλικό κόμβο Point Exchange Gaz (PEG) και τον τσεχικό κόμβο VOB.

Πέρυσι, η Γερμανία εγκαινίασε έναν εθνικό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου, το Trading Hub Europe (THE), μετά τη συγχώνευση των δύο υφιστάμενων κόμβων της για την ενίσχυση της ρευστότητας και την απλοποίηση της διαχείρισης.

Προηγουμένως οι Gaspool και NetConnect Germany (NCG) λειτουργούσαν σε ξεχωριστές περιοχές, χωρίζοντας τη Γερμανία σε δύο αγορές φυσικού αερίου. Μετονόμασαν τα βιβλία παραγγελιών τους σε THE για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις spot και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για περισσότερους κόμβους εμπορίας φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, καθώς και στην Τουρκία.

Το 2019, οι όγκοι συναλλαγών στο TTF αντιπροσώπευαν το 79% του συνόλου των συναλλαγών στην Ευρώπη. Η τιμή TTF κατατάσσεται ως το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου με φορτία LNG και άλλους κόμβους να τιμολογούνται έναντι αυτής.

Παράγωγα

Δεν υπάρχει ενιαία τιμή στο TTF ή σε άλλους κόμβους αερίου. Υπάρχουν διαφορετικά συμβόλαια φυσικού αερίου - ορισμένα για άμεση ή βραχυπρόθεσμη παράδοση (γνωστή ως αγορά άμεσης παράδοσης) και μερικά για ώρες, μήνες, χρόνια ή επόμενες εποχές.
Υπάρχουν πολλά χρηματοοικονομικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις αγορές φυσικού αερίου, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, προθεσμιακές συμβάσεις, δικαιώματα προαίρεσης και ανταλλαγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι συμφωνίες αγοράς ή πώλησης φυσικού αερίου για παράδοση στο TTF σε ορισμένο μελλοντικό χρόνο σε προσυμφωνημένη τιμή και διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια.

Οι προθεσμιακές συμβάσεις είναι επίσης συμφωνίες αγοράς ή πώλησης TTF για παράδοση στο μέλλον - αλλά τείνουν να είναι συμφωνίες κατά παραγγελία - διαπραγματεύονται σε εξωχρηματιστηριακές αγορές και δεν ταξινομούνται επίσημα ως συμβάσεις παραγώγων σύμφωνα με τους κανόνες διαπραγμάτευσης μετοχών της ΕΕ.

Τα δικαιώματα προαίρεσης παρέχουν στον κάτοχο δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει ή να πουλήσει το υποκείμενο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης TTF σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για μια συγκεκριμένη τιμή.

Οι ανταλλαγές είναι συμβάσεις εξωχρηματιστηριακής χρηματοδότησης που επιτρέπουν σε δύο μέρη να ανταλλάσσουν πληρωμές που σχετίζονται με την τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά.

Αγορές

Η διαπραγμάτευση παραγώγων φυσικού αερίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ρυθμιζόμενες αγορές ή χρηματιστήρια και εξωχρηματιστηριακές αγορές. Αυτά αποτελούνται συνήθως από ένα δίκτυο αγοραστών και πωλητών και μεσιτών που ενεργούν ως μεσάζοντες στη δραστηριότητα συναλλαγών.
Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές μπορούν επίσης να πραγματοποιούνται διμερώς, όπου οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν άμεσες σχέσεις μεταξύ τους.

Αλλά οι συναλλαγές ανταλλαγής πραγματοποιούνται σε ένα ενιαίο κεντρικό βιβλίο παραγγελιών και όπου όλοι οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ταυτόχρονα.

Φέτος, το μερίδιο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από το χρηματιστήριο σε ευρωπαϊκούς κόμβους φυσικού αερίου ήταν περίπου 62%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης