Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο -Μειώθηκαν τα αποθέματα των ΗΠΑ

Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο -Μειώθηκαν τα αποθέματα των ΗΠΑ

 Στα 82 δολ. κινείται  το Brent, στα 78 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν από μια χιονοθύελλα που αναμένεται να πλήξει τα ταξίδια στις ΗΠΑ.

Περί τις 20.00 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχύονταν κατά 2,6%, στα 82,07 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 2,5%, στα 78,31 δολ.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,89 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη έδειξαν πτώση 3,1 εκατομμυρίων βαρελιών την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

«Αυτή η έκθεση είναι πολύ ανοδική, ειδικά με το γεγονός ότι υπάρχει έλξη από την εξίσωση αργού πετρελαίου και τα αποθέματα αποστάγματος σταμάτησαν το σερί ανακατασκευών τους ενόψει της ψυχρής έκρηξης», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στον όμιλο Price Futures.

Τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά 242.000 βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ, σε σύγκριση με εκτιμήσεις αναλυτών για κατασκευή 336.000 βαρελιών.

Οι αγορές περίμεναν επίσης σαφήνεια σχετικά με το πότε ο αγωγός Keystone, μια μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει καναδικό αργό στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επανεκκινήσει αφού η TC Energy ανακοίνωσε ότι έχει αφαιρέσει το ρήγμα του αγωγού που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και το έστειλε για μεταλλουργικές δοκιμές. .

Οι τιμές ενισχύθηκαν επίσης από τις ελπίδες ότι η Κίνα θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς για τον COVID-19 αφού δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι από COVID-19.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια έσπευσαν να εξασφαλίσουν περισσότερα φορτία εν όψει του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η Ομάδα των Επτά και ενός εμπάργκο της ΕΕ από τις 5 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Τρίτη ότι η κίνηση που επικρίθηκε έντονα από τον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποδείχθηκε η σωστή απόφαση. Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί περιορισμένη την προσφορά, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Συνολικά, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 11% σε μηνιαία βάση για την 1-20 Δεκεμβρίου μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης