Ενέργεια

Πήρε το "πράσινο φως" ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

Πήρε το

Εγκρίθηκε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αγωγού

 

Ανοίγει ο δρόμος για τον νέο σταθμό συμπίεσης στην Κομοτηνή, μια καίρια υποδομή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αυξάνοντας τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου κόμβου. Χθες, εγκρίθηκε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης (Ανθεια), δίνοντας το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος τον Ιανουάριο του 2024 ώστε να «κουμπώσει» με την έναρξη λειτουργίας του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσει η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.

Το έργο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2022-2031 του ΔΕΣΦΑ που είχε εγκριθεί τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά του προγράμματος, καθότι αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας του Συστήματος και επακόλουθα στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας και της περιοχής με φυσικό αέριο.

Κι αυτό διότι αποτελεί την απαραίτητη υποδομή που θα αυξήσει τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονται δυτικά και ανατολικά του κόμβου Κομοτηνής ενόψει τόσο του FSRU Αλεξανδρούπολης που θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) όσο και των άλλων έργων στην περιοχή όπως είναι η υπόγεια αποθήκη αερίου (UGS) στην περιοχή της Καβάλας, η αύξηση της φυσικής αντίστροφης ροής μέσω του Border Metering Station «Σιδηρόκαστρου» προς τη Βουλγαρία, η τροφοδοσία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός (ΘΗΣ) της ΔΕΗ Κομοτηνής και ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής των ΤΕΡΝΑ-Motor Oil.

Τρεις συμπιεστές στον νέο σταθμό

Ο νέος Σταθμός Συμπίεσης θα εγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής καθώς και ο συνοδευτικός εξοπλισμός του (αγωγοί, βάνες κλπ), με στόχο την αύξηση της πίεσης του αερίου που εισέρχεται στον κόμβο Κομοτηνής, ενισχύοντας έτσι την ευελιξία λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου του ΕΣΜΦΑ.
Ο νέος Σταθμός θα αποτελείται από τρεις συμπιεστές (δύο σε λειτουργία και ένας σε αναμονή) συνολικής ισχύος 24 MW (3x8 ΜW), με δυναμικότητα παροχής 380.000 – 656.000 Nm3 ανά ώρα και πίεση έως 80 barg. Η νέα εγκατάσταση θα είναι επίσης κατάλληλη για λειτουργία με μείγματα υδρογόνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το υδρογόνο ως ποσοστό στο μείγμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10%.

Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου (ήδη από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2016-2025) προέβλεπε την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης (1+1)x2,5MW ISO στους Κήπους. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ του Ιανουαρίου 2022, ο σταθμός κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στην Κομοτηνή με αύξηση της δυναμικότητας σε (1+1)x3,5MW ISO και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Ιανουάριο 2024, λαμβάνοντας υπόψη:
• αίτημα του IGB για ελάχιστη πίεση παράδοσης των 60 barg, για την πρώτη φάση λειτουργίας του και την αύξηση σε 70 barg για τη 2η φάση λειτουργίας (επέκταση στα 5bcm)
• την αύξηση των ροών από το νέο σημείο εισόδου TAP,
• τις μειωμένες ροές και το μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον από το σημείο εισόδου Κήποι,
• μελλοντικά αιτήματα εξαγωγών στον αγωγό IGB
• το νέο σημείο εισόδου της Αλεξανδρούπολης
• οικονομίες κλίμακας προκειμένου να επιτευχθούν μελλοντικές ανάγκες με ένα ενιαίο Συμπιεστή αντί για δύο, στους Κήπους και Κομοτηνή.
Η ένταξη μίας επιπλέον μονάδας συμπίεσης που θα λειτουργεί ως εφεδρική των άλλων δύο για την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής υπό την παρούσα συγκυρία, είχε ζητηθεί από τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης